Ruska raketa ponijela novu posadu Svemirske Stanice u orbitu

Ron Garan (lijevo), Alexander Samokutyaev (u sredini), Andrey Borisenko (desno)

Skoro 50 godina otkako je kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru, ruski svemirski brod koji nosi njegovo ime krenuo je na put prema Međunarodnoj Svemirskoj Stanici.

Sojuz TMA-21 – koji je nazvan “Gagarin”, u čast kosmonautovog historijskog leta 12. aprila 1961 – krenuo je sa kosmodroma Baikonur u Kazahstanu u Srednjoj Aziji u 6:18 EDT 4. aprila (04:18 5. aprila po lokalnom vremenu). Letjelica je lansirana sa iste rampe sa koje je lansiran Gagarinov historijski let prije gotovo 50 godina.

“Gagarin”, nosi dva kosmonauta i jednog NASA astronauta. Oni će doći do stanice u srijedu navečer (6. aprila EDT), pridružujući se trojici koji su već u laboratoriji, na brodu u orbiti.

“Lansiranje je bilo odlično, a mi smo u orbiti i osjećamo se sjajno,” rekao je zapovjednik Sojuza Alexander Samokutyaev nakon lansiranja.

“Ovo je veliki jubilarni let, i uživajte u njemu,” odgovorila je Ruska kontrola leta.

Zaokružujući Ekspediciju 27

Soyuz “Gagarin” je prvobitno bio pripremljen za let 29 marta, ali je problem sa radio-komunikacijskim sistemom pomjerio let za 4. april. Ovo lansiranje je proteklo bez problema.

Letjelica sa tri člana posade će zaokružiti trenutnu posadu Ekspedicije 27 u svemirskoj stanici, i oni će ostati i kao dio Ekspedicije 28.

NASA-in astronaut Ron Garan i kosmonaut Alexander Samokutyaev će biti inžinjeri leta na obje ekspedicije. Kosmonaut Andrey Borisenko će služiti kao inžinjer leta na Ekspediciji 27, a zatim ulogu zapovjednika Ekspedicije 28.

Sva trojica i “Gagarin”  će ostati na svemirskoj stanici do septembra, kada će se vratiti na Zemlju. Tako će oni biti na brodu u orbitalnoj laboratorij prilikom posljednja dva leta iz NASA-inog svemirskog programa space shuttle, koji su planirani za let na Međunarodnu Svemirsku Stanicu u aprilu i junu ove godine.

Nakon te dvije misije, NASA će umiroviti shuttle program nakon 30 godina radnog staža.

“Tokom naše šestomjesečne misija, osim te dvije shuttle misije koje su planirane, biće i puno naučnog rada”, rekao je Garan u nedavnom NASA-intervjuu. “Postoji mnogo naučnog rada na stanici i sada, bilo je i tokom vremena, ali mi ćemo stvari pogurati još više.”

Tri člana posade su već na stanici, kozmonaut Dmitrij Kondratyev, NASA-in astronaut Cady Coleman i evropski astronaut Paolo Nespoli, oni su tamo još od decembra. Na rasporedu su za povratak na Zemlju u maju.

Slavljenje Gagarinovog historijskog leta

Prema ruskim dižnosnicima, ovo je prvi put da je Soyuz  dobio ime po nekome. Spremnik rakete bio je ukrašen likom Gagarina, zajedno s njegovim imenom i velikim, podebljanim “50”.

Gagarinov je let u 1961 bio značajna pobjeda Sovjetskog Saveza u svemirskoj trci sa Sjedinjenim Američkim Državama. To je otvorilo ranu koju su nanijeli Sovjeti iznenadnim lansiranjem Sputnika I – prvog svjetskog vještačkog satelita, u oktobru 1957.

Gagarin je lansiran u sfernoj Vostok kapsuli, okružio oko Zemlje jednom, a zatim je sletio sigurno na Ruskom polju 108 minuta kasnije.

Sjedinjene Države su uzvratile manje od mjesec dana kasnije, kada je Alan Shepard nakratko dosegnuo suborbitalni prostor u letjelici Freedom 7, 5. maja. Dakle, tri astronauta na “Jurij Gagarin” će u svemirskoj stanici proslaviti 50. godišnjicu i tog leta, kao i 30. godišnjicu lansiranja space shuttle-a, koja se desila 12. aprila 1981.

“Mislim da je ovo vrlo sretno vrijeme da se leti u svemir”, rekao je Garan. “Osim istraživanja, mislim da je također vrlo važno prepoznati i te značajne prekretnice.”

Dok će Gagarinovo ime živjeti zauvijek u knjizi historije, on sam je tragično preminuo mlad. Njegov avion srušio se za vrijeme vojne vježbe 1968, ubivši kosmonauta u dobi od 34 godine.