Slika koja vrijedi 1235 potencijalnih planeta za život

Fotografija vrijedi više od 1.000 riječi, ali nova prezentacija NASA-ine Kepler misije je vrijedna je 1.235 potencijalnih planeta pogodnih za život. Naučnici posvećeni misiji, napravili su sliku koja sumira potencijalne planete pogodne za život, a koje je Kepler opservatorij pronašao do sada.

Ilustracija prikazuje sve Keplerove planete kandidate – koji čekaju potvrdu promatranja – prolaz ispred lica lokalne zvijezde domaćina. To pokazuje omjer dosadašnjeg strategije Keplerovog lova na planete: Letjelica otkriva planete pogodne za život mjerenjem mrlje u odsjaju zvijezde koju pravi planeta prolaska ispred nje.

Grafički prikaz je ideja naučnika Jasona Rowea, koji je napravio sliku u pokušaju da prenese Keplerova otkrića ekstrasolarnih planeta širokim masama na jasan, koncizan način.

“Slika sama po sebi je odličan način za prezentaciju ljudima. Puno je zanimljivih astrofizičkih momenata koji se mogu predstaviti,” rekao je Rowe, član Kepler tima u NASA-inom Ames Research Centru i SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) Institutu. “Jedan od mojih omiljenih do sada je da planete mogu biti velike kao neke od najmanjih zvijezda“.

U Rowe-ovom prikazu, zvijezde roditelji Keplerove potencijalnih svjetova pogodnih za život su poredani po veličini, tako da je najveća u gornjem lijevom uglu na dijagramu, a najmanja u donjem desnom uglu. Kao referenca, prikazano je i naše sunce, samo, ispod gornjeg reda. Jupiter i Zemlja su na slici prikazani u prolasku pored sunca, rekli su istraživači.

Za izradu grafike, Rowe je napisao program u naučnom software-u za crtanje, stvarajući sintetički zvjezdane slike koje su u pravilnom mjerilu jedna prema drugoj.

NASA je pokrenula 600 miliona dolara vrijedan Kepler opservatorijum u martu 2009 za traženje planeta koje kruže oko udaljenih zvijezde.

Da bi se to postiglo, letjelica gleda stalno u jednu tačku na nebu, promatra sitne promjene u količini svjetlosti koja dolazi iz svake zvijezde koju vidi. Astronomi koriste druge teleskope kojima prate Keplerove nalaze kako bi potvrdili da li je zvijezda ili nije kandidat, odnosno domaćin egzoplaneti.

Do danas, Kepler je otkrio 1.235 mogućih planeta, s 54 od ovih kandidata koji se nalaze unutar takozvane “Goldilocks zone” – sa tačnom udaljenosti od zvijezde na kojoj tekuća voda može postojati na površini planeta.

Na temelju nevjerojatno velikog broja planeta kandidata iz Keplera, astronomi su procijenili da bi naša galaksija Mliječni put mogla sadržavati čak 50 milijardi planeta pogodnih za život, s 2 milijarde onih koji su možda veličine Zemlje.