ESA-ino takmičenje za projekte satelitske navigacije

Pošaljite odličnu satnav ideju i osvojite ESA-inu nagradu kao  potporu za stvaranje vlastite firme. Prethodne pobjedničke ideje danas vode posjetitelje oko izložbenih centara, pomažu u pozicioniranju brodova s ​​centimetarkom tačnošću i pronalaze onečišćenja u plovnim putevima.
 
Osmo Evropsko Takmičenje iz Satelitske Navigacije (European Satellite Navigation Competition – ESNC) započelo je 1. aprila. Izumitelji i poduzetnici mogu predložiti svoje ideje o tome kako koristiti tehnologiju satelitske navigacije u novim aplikacijama na Zemlji.

Pobjednici će dobiti priliku da ideje pretvore u održive kompanije, uz potporu iz poslovnih inkubatorskih centara diljem Evrope.

Galileo Masters takmičenje postaje globalni ESNC

Ono što je počelo u Bavarskoj 2004 kao “Galileo Masters” sa samo tri regije, pretvorilo se u globalni ESNC, s više od 20 high-tech regija.

Mnoge od preko hiljadu poslanih ideja su se pretvorile u nove firme u Evropi.

Svaka regija nudi nagradu za svoje pobjednike. Posebne tematske nagrade sponzorirane od strane partnera iz industrije i istraživanja dodane su na
1.000.000 € nagradnog fonda.
 
 
Za najbolju ideju u cjelini dodjeljuje se glavna Galileo Master nagradu od
€ 20 000 i prilika da se projekt realizuje tokom šest mjeseci inkubacijskog programa. Druge organizacije takođe dodjeljuju nagrade.

ESA-ina posebna nagrada dodjeljuje se za najbolju ideju koja se može brzo pretvoriti u profitabilan posao s tehničkom i finansijskom pomoći iz jednog od naših pet, uskoro šest, ESA-inih poduzetničkih inkubacijskih centara. Pobjednik će također dobiti nagradu od € 10 000 gotovinu.

ESA-ine nagrade vode do uspjeha
 
Dobitnik 2008 predložio je pseudo-satelite za unutarnju navigaciju, gdje pravi satelitski signal ne može prodrijeti. Francuska kompanija Insiteo je pokrenula posao koji je podržan od strane ESA poslovnog inkubacionog centra u Holandiji, i ESA-inih inžinjera i razvila svoje patentirano rješenje.

Danas, Insideo zatvoreni sistem za navigaciju pomaže šest miliona posjetitelja godišnje da pronađu svoj put oko Porte de Versailles Expo, najvećeg izložbenog centra u Parizu.