Najveći teleskop na svijetu u Australiji i Južnoj Africi

Više zemalja ga je htjelo pod svaku cijenu. Utrku su na koncu pobijedile Australija i Južna Afrika, gdje će se postaviti najveći radio-teleskop na svijetu. Njime se nastoji doći do novih saznanja o nastanku svemira.

Za projekt postavljanja radio-teleskopa zadužena organizacija se odlučila za rješenje “dvije države”. Sada se konačno može krenuti u realiziranje projekta, odnosno postavljanje teleskopa, pojasnio je Michiel van Haarlem, privremeni generalni direktor SKA organizacije. SKA je kratica za “Square Kilometre Array“, što znači: četvorni-kilometar-areal.

Najveći dio satelitskih tanjura, od kojih se sastoji teleskop, bi se trebao postaviti u Južnoj Africi. A u Australiji će se postaviti dodatni uz već postojeće satelitske tanjure na jednom za to namijenjenom polju u Mileauri.

20 zemalja sudjeluju u projektu

Dodatne antene bi se trebale postaviti u drugim regijama Australije i Novog Zelanda. U južnoafričkom sušnom području Karoo bi se satelitske antene trebale pomoću daljinskom upravljača povezati s mrežom drugih antena, koje bi se trebale nalaziti u drugim zemljama na jugu i istoku Afrike. U projektu sudjeluje ukupno 20 zemalja, među njima i Njemačka. Većina tih zemalja sudionica je preferirala rješenje koje podrazumijeva glavnu lokaciju postrojenja u dvije države, priopćeno je iz SKA organizacije. Pritom je naglašena i želja da postrojenje bude u jednoj politički stabilnoj regiji s dobro funkcionirajućom infrastrukturom.

Novi teleskop bi trebao biti znatno brži i precizniji

S prvom fazom gradnje toga postrojenja u vrijednosti od više od 1,5 milijardi eura, trebalo bi se prema planu započeti 2016. godine. SKA teleskop bi zatim 2024. trebao započeti s radom. Tim međunarodnim zajedničkim projektom bi se trebao postaviti teleskop koji je oko 50 puta precizniji i 10.000 puta brži nego najbolji i najmoderniji radio-teleskopi koji su trenutačno postavljeni na svijetu.

Znanstvenici se nadaju da će novim SKA radio-teleskopom dobiti nova saznanja, među ostalim, kad je u pitanju nastanak svemira, ali i pomoć pri potrazi za inteligentnim bićima izvan našeg sunčevog sustava. “SKA će u potpunosti promijeniti naše gledište na univerzum”, kazao je van Haarlem. “Time ćemo moći prepoznati trenutak odmah nakon velikog praska i promatrati još neotkrivena područja svemira.”

dw.de