Egipćanka osmislila novi sistem pogona za svemirske letjelice

Mlada fizičarka iz Egipta Aisha Mustafa je patentirala novi sistem, koji bi mogao odvesti letjelice do granica Sunčevog sistema bez kapi goriva.

Ukratko, njen sistem se bazira na jednom od čudnijih aspekata kvantne teorije, koji govori da u svemiru ne postoji samo vakuum. Ta teorija kaže da je svemir ispunjen česticama i antičesticama, koje postoje u beskonačno malom vremenu prije nego unište jedna drugu. Mustafa vjeruje da ih može iskoristiti za stvaranje potiska, što bi za rezultat imalo vrlo malu ili nikakvu potrošnju goriva prilikom manevrisanja svemirom, prenosi Gizmodo.

Kompanija Fast je u svom izvještaju napisala: “Aisha Mustafa je osmislila način korištenja ovog kvantnog fenomena preko dinamičkog efekta poznatog kao Kazimirov efekt. Efekt koristi šupljinu pokretnog ogledala, gdje se dvije veoma reflektivne i ravne ploče drže jedna blizu druge, a onda se blago miču kako bi reagovale sa mnoštvom kvantnih čestica. Mustafa je koristila oblikovane silikonske ploče, slične onima koje se koriste u solarnim ćelijama, što je rezultiralo stvaranjem sile. Sila naravno podrazumijeva vuču ili guranje, što u svemiru predstavlja pogon motora”.

Pogon je u svemiru lako postići, jer ne postoje čestice koje bi se protivile kretanju, ali ljudi su do sada zavisili od motora na tečno gorivo. Motori stvaraju pogon sagorijevanjem hemijskih goriva, goriva koja su teška i skupa, što znači da bi bilo nemoguće izvesti neke istraživačke ekspedicije.

Pred ovom mladom fizičarkom je još mnogo posla, jer mora unaprijediti svoj dizajn i pronaći dovoljno finansija za izgradnju prototipa.

Klix.ba