INFOGRAFIKA: Evo savršenih omjera za naseljiv planet

Zacijelo se često pitate kako astronomi, odnosno prema kojim parametrima, procjenjuju je li planet pogodan za nastanak života, ili podržava li ljudski život? Oni to rade uglavnom procjenjujući temperature tih planeta i njihovu udaljenost od matične zvijezde.

Tim astrobiologa, međutim, napravio je detaljan prikaz sa svim varijablama potrebnim za nastanak i održavanje života kakvog čovjek poznaje na Zemlji.

U tom smislu napravljena je i infografika koju možete vidjeti, koja pojašnjava omjere svih tih varijabli da bi se dobila savršena smjesa. Zemlji, primjerice, za savršen omjer nedostaje samo jedan energetski izvor (označen sivo na grafici), a to su povijajuća strujanja, odnosno trenje izazvano velikim gravitacijskim silama.

Mnogi egzosolarni planeti dosad otkriveni prema tim parametrima imaju vrlo slab indeks naseljivosti, zbog njihovog kemijskog sastava i velike topline na površini i u atmosferi. Ukoliko planeti nemaju tekućinu na površini, ili pod površinom, njihov rezultat na infografici je jednak nuli.

Dnevnik.hr