Pravi USS Enterprise stiže za 20 godina!?

Kroz nekih 20 godina, mogli bi biti svjedoci krštenja inauguracijskog leta pravog USS Enterprise svemirskog broda, a upravo to planira poduzetni inženjer, koji sebe naziva BTE Dan i koji je u tu svrhu napravio i detaljnu web stranicu “Build The Enterprise”, posvećenu projektu gradnje Gen 1 Enterprisea, prenosi popsci.com.

Bio bi to ogroman brod, dužine čak 960 metara, koji bi u sebi imao 1,5 gigavata jak nuklearni reaktor. Motori na ionski pogon brod bi dogurali do Mjeseca za tri dana, a do Marsa za tri mjeseca, odnosno pet mjeseci prije, nego što će biti potrebno roveru Curiosity da dođe do Crvenog planeta.

Promjer diska Enterprisea bio bi 450 metara i imao bi magnetski levitirajući gravitacijski prsten na svojem rubu, koji bi s dva okretaja u minuti proizveo uvjete normalne gravitacije, odnosno 1G. Naravno, oblikom bi brod bio identičan prvoj generaciji Enterprisea iz popularne serije Zvjezdane staze.

“Imamo tehnološki doseg za izgradnju prve generacije svemirskog broda poznatog kao USS Enterprise – pa napravimo ga”, piše BTE Dan na svojoj web stranici. On čak predviđa i sredstva potrebna iz proračuna SAD-a, kao i prijedlog povećanja poreza te smanjenja potrošnje, kako bi se pokrili troškovi izgradnje od 1 bilijuna dolara.

BTE Dan nadalje pojašnjava kako bi se Gen1 Enterprise izgradio u svemiru i imao bi trostruku ulogu. Služio bi kao svemirska postaja, svemirska luka i putujući svemirski brod. ne bi se kretao brzinom svjetlosti, ili warp brzinom, ali bi istraživao svjetove u našem neposrednom susjedstvu.

Motori broda pružali bi konstantno ubrzanje putem pa bi brod do cilja stigao relativno brzo, a osim glavnog nuklearnog reaktora, Gen1 Enterprise bi imao još i tri pomoćna nuklearna reaktora, koja bi napajala njegov laser, koji bi se mogao koristiti i kao oružje, ili za recimo topljenje leda na površini nekog planeta ili mjeseca u Sunčevom sustavu.

Ukoliko detaljnije želite steći uvid u plan tog inženjera, koji za sebe kaže kako je radio u tvrtki Fortune 500 u posljednjih 30 godina, posjetite njegovu web stranicu. na njoj se nalazi pregršt zanimljivih stvari.

Dnevnik.hr