Procvat života na Zemlji rezultat je nezamislivog razaranja

Naše Sunce u dalekoj je povijesti prolazilo blizu supernova, a Sunčev sustav našao se “okupan” u kozmičkim zrakama, koje su prouzročile procvat života na našem planetu, prenosi Daily Mail.

“Evolucija života zrcali evoluciju čitave galaksije”, kaže profesor Henrik Svensmark s Tehničkog sveučilišta u Danskoj. Svensmark je provjerio geološke i astrološke podatke sve do unazad 500 milijuna godina te uzeo u obzir blizinu Sunca supernovama, dok se ono kretalo našom galaksijom.

Pratio je razvoj života tijekom daleke povijesti istrajavajući podatke o najočuvanijim fosilima te otkrio kako je raznolikost vrsta na Zemlji bila najveća u trenucima kada je kozmičko zračenje sa supernova bilo najjače na Zemlji.

Svensmark je uspio na koji način su varirale eksplozije supernova tijekom vremena, u blizini Sunčevog sustava u dalekoj povijesti. Njegovo istraživanje je isto tako pokazalo kako supernove mogu imati nepredvidive i katastrofalne efekte na klimu, zbog kojih razina mora može pasti i do 25 metara zbog ekstremne hladnoće na površini planeta.

Dnevnik.hr