Evo zašto nikako ne možemo pronaći tamnu materiju!

Znanstvenici dosad niti jednim eksperimentom na Zemlji nisu uspjeli pronaći čestice tamne materije pa su došli do zaključka kako u Sunčevom sustavu i njegovom susjedstvu zapravo nema tamne materije. To znači unutar 13.000 svjetlosnih godina od nas, prema njihovim tvrdnjama, nema tamne materije, piše Astrophysical Journal.

Iako znanstvenici vjeruju kako tamna materija čini čak 80 posto svemira, nova studija ističe kako se Solarni sustav nalazi usred svemirske “pustinje” u kojoj nema Tamne materije. No, s druge strane, većina znanstvenika vjeruje kako je Mliječna staza, naša galaksija, uronjena u veliki oblak tamne materije.

“To ne znači da tamna materija ne postoji. Rezultat jedino ukazuje da se tamna materija ne nalazi tamo gdje smo očekivali”, istaknuo je Christian Moni Bidin astronom sa Sveučilišta Concepción u Čileu.

Kako je tamna materija nevidljiva, znanstvenici je ne mogu promatrati teleskopima u svemiru. Umjesto toga, oni traže prisutnost tamne materije tražeći gravitacijske efekte koje ostavlja na objekte poput zvijezda, maglica, ili svijetla iz udaljenih galaksija.

U novoj studiji, tim iz Čilea u lovu je na promijene u putanjama zvijezda preko noćnog neba na Zemlji, što je pokazatelj da je oko tih zvijezda prisutna i tamna materija.

Ipak drugi znanstvenici upozoravaju na oprez kod interpretacije tih podataka. “Mislim kako još nije vrijeme reći kako tamne materije nema u susjedstvu Solarnog sustava. To nije nužno najbolje objašnjenje”, ističe astrofizičar David Law sa Sveučilišta Toronto u Kanadi.

Dnevnik.hr