Od 2013. ćemo UŽIVO gledati Zemlju iz svemira

Ukoliko zaživi projekt UrtheCast uskoro ćete imati pogled na svoj planet, i to iz vlastitog naslonjača – na svom računalu. To će biti moguće zahvaljujući kamerama visoke rezolucije koje će se postaviti na ISS i koje će prenositi snimku Zemlje gotovo u realnom vremenu 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Bit će to prvi prijenos uživo HD snimke Zemlje iz svemira.

Kamere se još izrađuju, a trebale bi biti gotove početkom ljeta, rekao je Scott Larson, suosnivač UrtheCasta. Kamere će prevesti brodom u Rusiju odakle će ih Ruska federalna svemirska agencija otpremiti na ISS. Larson predviđa da će sistem krenuti u pogon početkom iduće godine, piše Mashable.com.

Kamere će snimati Zemlju dok ISS kruži oko nje oko 15 puta na dan. Snimke će se prenositi na stanice na Zemlji koje će prenositi uživo putem UrtheCasta. ‘S obzirom da znamo gdje je svemirska postaja, moći ćete utipkati svoju adresu i saznati kada će se snimati vaše područje ili ćete moći pogledati prošle snimke vašeg područja’, dodao je Larson.

Osim za javnost UrtheCast će svoje snimke davati i tvrtkama koje se bave pirotehnikom ili agrikulturom i kojima će takve snimke biti iznimno korisne.

Dnevnik.hr