Riješen problem navigacije u dubokom svemiru

Sustav bi funkcionirao tako da bi svemirski brod koristio X-zrake iz pulsara za određivanje položaja u svemiru, s otklonom od svega nekoliko milja.

Upravo takav sustav navigacije razvija tim znanstvenika s njemačkog Instituta Max Planck. Periodički signali s pulsara pouzdani su poput atomskih satova te jednako stabilni, a njihove karakteristike mogu se iskoristiti i kao navigacijski signali u svemiru.

Sateliti sa Zemlje, koja predstavlja tek zrno mikroskopske prašine u odnosu na svemir, jednostavno ne mogu poslužiti za navigaciju u dubokom svemiru.

No, mjerenjem vremena dolaska signala s pulsara na samom svemirskom brodu, s onima predviđenim na referentnoj lokaciji (onoj prema kojoj se mjeri udaljenost i pozicija drugih objekata u svemiru), pozicija svemirskog se može odrediti s greškom od svega nekoliko milja unutar Sunčevog sustava, ili izvan njega.

‘Gledano prema budućnosti, nevjerojatno je uzbudljivo pomisliti kako mi sada imamo tehnologiju za ucrtavanje rute prema drugim zvijezdama i da možda možemo pomoći našim potomcima da naprave prve korake u međuzvjezdani prostor’, ističu u timu znanstvenika, koji rade na projektu tog navigacijskog sustava.

Dnevnik.hr