Pronađeni potopljeni motori iz misije Apolla 11

Bezos je u blogu napisao da je pet motora pronađeno uz pomoć sonara u Atlantiku, na dubini od 4 300 metara, prenio je BBC.

Bezos, entuzijasta koji se zanima za svemirske letove nakon što je zaradio milijarde dolara od prodaje knjiga putem interneta, saopštio je da se trenutno radi na planiranju izvlačenja jednog ili više motora.

Motori F-1 korišteni su na ogromnoj raketi Saturn 5, koja je ponijela modul Apollo izvan Zemljine atmosfere i usmjerila ga ka Mjesecu.

Ovi pogonski agregati radili su samo pet minuta, a potom su se u drugoj fazi leta odvojili od modula i pali nazad na Zemlju, u vode Atlantskog okeana.

Bezos je opisao motor tipa F-1 kao “savremeno čudo”, pošto je proizvodio 32 miliona konjskih snaga i svake sekunde sagorijevao 2.720 kilograma raketnog kerozina i tečnog kiseonika.

“Imao sam pet godina kada sam gledao let Apolla 11 na televiziji. To je, bez sumnje, značajno doprinijelo mojoj strasti za nauku, inženjerstvo i istraživanje”, napisao je Bezos. On je potvrdio da je njegov tim locirao motore, ali nije precizirao gdje se oni tačno nalaze.

Vlasnik Amazona napisao je da se još ne zna u kakvom su stanju motori, pošto su pali u slanu vodu pri velikoj brzini prije više od 40 godina.

On je dodao da će od NASA-e, koja je vlasnik rakete Saturn-5, zatražiti dozvolu da izloži jedan motor u Muzeju letova u svom rodnom gradu Seattleu.

NASA e saopštila da sa zanimanjem očekuje nove informacije o ovom otkriću.

Sarajevo-x.com