Srbija lansira prvi satelit 2014. godine

Satelitom će se upravljati iz Novog Sada, a koristiće ga UN i 50 svjetskih univerziteta, piše beogradski Press.

Evropska komisija odobrila je projekt, prema kojem će stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, u saradnji sa Tehnološkim institutom u Cirihu, konstruisati prvi srbijanski satelit. U orbitu će biti lansiran 2014. godine iz Kazahstana.

Navodeći da vrijednost projekta, izrade i troškova lansiranja iznosi pola miliona eura, list dodaje da će, zahvaljujući programu FP7 i podršci Evropske komisije srbijansku stranu koštati od 20.000 do 50.000 eura.

Projekt je odobrila Evropska komisija u okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj – FP7 kao najveći istraživački i razvojni program EU, i bit će finansiran iz evropskih fondova.

Satelit biće konstruisan na novosadskim FTN i u potpunosti izrađen u nano tenhologiji, što će omogućiti razvoj novih tehnologija u Srbiji. Koristiće se za istraživanje zagađenja atmosfere, meteorološka mjerenja i za potrebe UN za kontrolu i analizu štete.

Kandidat za doktora nauka i asistent na Tehnološkom institutu u Cirihu Stefan Vlajković rekao je da će ovaj satelit u “Mercedes bencu” koristiti za unapređenje telekomunikacionih i navigacionih sistema.

“Tako će 2015. godine, kada satelit već bude u orbiti, timu koji će iz Novog Sada njime upravljati biti dodeljen prototip novog `Mercedesovog` vozila, na kojem će biti testiran sistem upravljanja vizilom bez prisustva čoveka, popularni auto pilot sa satelitskim navođenje”, rekao je Vlajković.

Sarajevo-x.com