Svemirski brod Sojuz spojio se s ISS-om

Sojuz TMA-03M se spojio s ISS-om u 19,19 sati po moskovskom vremenu (15,19 po srednjoeuropskom) navodi Tsoup u priopćenju. Spajanje se odvijalo automatski, precizira se.

Raketa s Rusom Olegom Kononenkom, zapovjednikom leta, Amerikancem Donom Pettitom i Nizozemcem Andre Kuipersom je poletjela u srijedu s kozmodroma Bajkonur u kazahstanskim stepama.

Šestomjesečna misija

Trojici astronauta misija će trajati oko šest mjeseci. Oni će se na Međunarodnoj svemirskoj stanici priključiti Rusima Antonu Šklašerevu i Anatoliju Ivanišinu i Amerikancu Danu Burbanku, koji su poletjeli iz Bajkonura 14. studenoga. ISS će sada biti potpun sa 6 astronauta, nakon što su u kolovozu ukinuti letovi s posadom nakon gubitka jednog svemirskog broda za opskrbu Progress kojeg je lansirao Sojuz i koji je pao u Sibir.

Taj neuspjeh je uzdrmao povjerenje u tu raketu koja je imala 1.800 uspješnih lansiranja. Rusija je sada jedina zemlja koja može uputiti astronaute na ISS. Sjedinjene Države ovise o Rusiji za transport astronauta na ISS za najmanje 50 milijuna dolara po mjestu.

Dnevnik.hr