Prvi rođendan Neptuna od kada je otkriven

Na udaljenosti oko 4,4 milijarde kilometara od Zemlje nalazi se Neptun, prva planeta koja nije slučajno otkrivena.

Nakon otkrića Urana, astronomi su bili začuđeni njegovom čudnom orbitom. Naučnici su iz toga zaključili ili da Newtonovi zakoni nisu tačni ili da neki drugi objekat povlači Uran iz njegove očekivane orbite. Tako je potraga za osmom planetom počela.

Iako su matematička predviđanja Neptunove pozicije pravljena tokom decenija, tek nakon što su se testirale teorije francuskog matematičara Urbaina le Verriera u berlinskoj opservatoriji, Nijemac Johann Gottfried Galle ugledao je Neptun po prvi put.

Nakon sat vremena potrage, Neptun je otkriven prvi put 23. septembra 1846. godine, na tačno onom mjestu za koje je Le Verrier izračunao. Britanski naučnik John Couch Adams dobio je slične rezultate, pa su i njemu pripisane zasluge za otkriće Neptuna.

Mnogi tvrde da Galle nije prvi koji je vidio Neptun, nego da je to bio čuveni astronom i matematičar Galileo, koji je pisao o nepoznatom nebeskom tijelu u svojim djelima.

Jedna od najinteresantnijh stvari za naučnike su Neptunovi vremenski uvjeti. Vjetrovi na Neptunu dostižu brzine od 1.930 km/h, kreirajući oluje nezamislive na Zemlji, koje su vidljive na Neptunovoj površini kao tamne mrlje.

Razlog zbog kojeg naučnici znaju tako malo o Neptunu je to što je samo jednom fotografisan iz bliza, i to na misiji Voyagera 2 1989. godine. Godišnja doba na Neptunu traju 40 zemaljskih godina, zbog toga su naučnici do sada zabilježili samo proljeće i rano ljeto na Neptunu.

Misije NASA-e da otkriju više o Neptunu odgođene su zbog kresanja budžeta, tako da misija “Neptune Orbiter”, planirana za 2016. godinu, nije više na listi planiranih misija.

Čak i misija “New Horizons” koja treba otkriti više o Plutonu i vanjskim dijelovima Sunčevog sistema, koja će proći kroz orbitu Neptuna 2014. godine, neće pobliže posmatrati Neptun.

Ova misija omogućit će nekima da preispitaju odluku iz 2006. godine kojom se Pluton izbacio iz liste planeta. U slučaju da se Plutonu vrati status planete, Neptun više neće biti najudaljenija planeta Sunčevog sistema.

Sretan prvi rođendan Neptune, mada neće biti lako zapaliti svjećice na torti zbog već spomenutih vjetrova.

Sarajevo-x.com