Atlantis posljednji put pristao na ISS, posade emotivno doživjele susret

Posadu Atlantisa i njihov pristanak označilo je mornaričko zvono na Međunarodnoj svemirskoj postaji uz riječi ‘Dobrodošli na Međunarodnu svemirsku postaju po posljednji put’.

‘Dobro je opet biti tu’, uzvratio je zapovjednik posljednje misije space shuttlea u povijesti. Trenutak kad su se posade susrele po posljednji put unutar stanice bio je posebno emotivan i ostat će zabilježen kamerama koje su obje posade pripremile za taj poseban događaj, prenosi agencija AP.

Atlantis je posljednja svemirska letjelica svoje vrste, ili točnije posljednja te vrste koju će NASA poslati u svemir. Space shuttle program iza sebe je ostavio bogato 30-godišnje nasljeđe, a svaki trenutak ovog povijesnog leta NASA je odlučila zabilježiti kamerama. kako sada stvari stoje, ti se trenuci, na ovaj način, više neće tako skoro ponoviti.

No ipak, era slanja ljudi u svemir tu ne prestaje za NASA-u, iako im je to zasigurno velik udarac. Dvije tvrtke imaju vrlo izgledne šanse napraviti rakete koje će NASA-ine astronaute ponovno vinuti u svemir, a one su SpaceX i Orbital Sciences Corp.

Dirljive trenutke posljednjeg pristajanja Atlantisa i susreta posade shuttlea s posadom ISS-a pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik.hr