Snimljen dosad najudaljeniji kvazar

Ta jarka svjetlost, kojoj je izvor energije crna rupa i koja ima masu dvije milijarde puta veću od našeg Sunca, dosad je najsjajniji svemirski objekt otkriven u periodu ranog svemira, prenosi phys.org. Zašto ranog svemira? Zato jer je promatrana svjetlost stara čak 12,9 milijardi godina, odnosno toliko joj je vremena trebalo da stigne do Zemlje od svojeg izvora.

‘Taj kvazar daje bitan uvid u rani svemir. To je vrlo rijetko svemirsko tijelo, koje će nam pomoći u razumijevanju supermasivnih crnih rupa i kako su one rasle nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog praska’, istaknuo je Stephen Warren, voditelj tima znanstvenika koji su napisali studiju o tom kvazaru, koja će biti objavljena sutra u žurnalu Nature.

Kvazari su vrlo svijetle i daleke galaksije, za koje se vjeruje da im energiju daju supermasivne crne rupe u samom njihovom središtu. Njihova jarka svjetlost čini ih svojevrsnim ‘svemirskim svjetionicima’, koji mogu pomoći u proučavanju doba kada su se formirale prve zvijezde i galaksije.

Novootkriveni kvazar toliko je udaljen od nas, da njegova svjetlost osvjetljuje posljednji period doba reionizacije. Kvazar su znanstvenici nazvali ULAS J1120+0641, a ono što su znanstvenici vidjeli kroz teleskop jest njegovo stanje samo 770 milijuna godina nakon Velikog praska. Umjetničku impresiju kvazara možete vidjeti i u priloženoj snimci.

Loading player…

Dnevnik.hr