Vrata u drugu dimenziju, NLO ili trag balističkog projektila?

Snimka prikazuje nastanak, širenje i nestanak ekspandirajućeg mjehura blijede svjetlosti. Izvor pojave nije identificiran, ali snimka s astronomskog opservatorija na Havajima podigle je veliku prašinu na internetskim forumima i među NLO entuzijastima, prenosi Daily Mail.

Snimka je ubrzana verzija događaja, koji se odvijao kroz nekoliko minuta. Svjetlosna sfera pojavila se naočigled niotkud i jednako misteriozne je iščezla, no komentari na taj događaj poprimili su razmjere znanstvene fantastike. Variraju od toga da neki smatraju da je to bilo otvaranje portala, ili ‘vrata’ u drugu dimenziju, do futurističke borbe svemirskih brodova.

Jedini koji je pokušao dati kakvo-takvo objašnjenje fenomena jest časopis Discover na svojem Bad Astronomy blogu, istaknuvši da širenje svjetlosne sfere indicira ‘nagli energetski impuls i brzo širenje čestica’. Na tom blogu isto tako je navedeno kako je iz američke vojne zrakoplovne baze Vandenburg u Kaliforniji tri minute prije zabilježenog fenomena na noćnom nebu, trebala biti lansirana nuklearna raketa Minuteman III ICBM.

Bad Astronomy ističe kako je svjetlosni mjehur mogla izazvati treća faza leta te rakete, u kojoj se detonira eksploziv, koji otvara stijenke spremnika za gorivo rakete i omogućava brzo pražnjenje preostalog goriva. To se događa u točno zadanom trenutku, u kojem se bojeva glava rakete usmjerava točno u svoj cilj, a time se i prekida daljnji potisak i raketni pogon rakete.

Ipak, američka vojska nije potvrdila da je Minuteman III ICBM lansiran u to vrijeme, tako da je i ovo objašnjenje zasad na razini špekulacija. No, bolje je od onog koje inscenira zvjezdana vrata i borbu svemirskih brodova.

Atmospheric flare from a minuteman III ICBM missile from Kanoa on Vimeo.

Dnevnik.hr