Posljednji test posade Atlantisa za lansiranje u julu

Cape Canaveral, Florida – astronauti koji bi trebali krenuti na konačnu space shuttle misiju sudjelovali su 23. juna u posljednjoj potpunoj generalnoj probi za polijetanje u julu.

Vođeni zapovjednikom misije Chrisom Fergusonom, četiri člana posade obučeni u jarko narandžasta odijela ukrcali su se u shuttle Atlantis na lansirnoj rampi 39A na Kennedy Space centru, na Floridi.

Nakon što su sjeli u svoja mjesta u shuttle-a pilotskoj kabini, Ferguson, zajedno s pilotom Dougom Hurleyem i specijalistima misije Rexom Walheimom i Sandrom Magnus, započeo je predlansirne postupke koji će slijediti na lansirati dan, zakazan za 8. juli.

Njihova misija, pod nazivom STS-135 je let od 12 dana, za isporuku robe i opreme za Međunarodnu svemirsku stanicu. To će biti 135. i posljednji shuttle let NASA-inog 30 godina starog programa, koji završava ove godine.

Ali danas, cilj je bio da se posada Atlantisa upozna sa svojim svemirskim brodom i timom koji će im pomoći na dan lansiranja.

“Najveća stvar je da radite s cijelim timom i zapravo prolazite kroz cijelu proceduru lansiranja do T-nula”, rekao je Hurley na pres konferenciji u srijedu. “Dobijete svoja odijela, tobijete uređaje za svoje odijelo, radite sve pokrete koje ćete proći na stvarnom lansiranju.”

Trening je standardna aktivnost NASA shuttle misija i poznat je kao Terminal Countdown Demonstration Test, ili TCDT.

“To je vrlo opsežan trening i takva vrsta treninga je neprocjenjiva”, rekao je Hurley. “Možete učiniti sve  u simulatorima, ali sve dok ne osjetite pravu letjelicu, dodir letjelice, vidjeti što možete dohvatiti, vidjeti različite prekidače, sve je malo drugačije kada se u pravoj letjelici”

“To je sjajan način da se spremite za dan lansiranja”, rekao je.

“3, 2, 1 … Prekini!”

NASA-in tim za lansiranje shuttle-a, započeo je odbrojavanje za test na T-24 sata oznaci u srijedu.

Kao standardni dio TCDT procedure, bio je objavljen lažni kvar na glavnom motoru i prekid, nakon završenog odbrojavanja, što astronautima daje priliku da vježbaju spašavanje iz Atlantisa.

Hitni bijeg je vrhunac kontinuiranog treninga od nekoliko dana koji je počeo ubrzo nakon što su astronauti stigli na Floridu, u ponedjeljak poslijepodne.

Prije današnje probe lansiranja, Ferguson i Hurley vježbali su slijetanje Atlantisa leteći u posebno modificiranom Gulfstream avionu.

Prateći vježbe finalnog odbrojavanja, astronauti su se vratili u Houston i Johnson Space Center leteći u dva T-38 supersonična aviona.

Priprema Atlantisa za lansiranje

Dok su astronauti su prolaziti kroz njihove priprema i oko letjelice, tehničari su bili zauzeti pripremama za lansiranje Atlantisa za dvije sedmice.

Radnici i dalje obavljaju rendgensko skeniranje shuttle-ovih vanjskih spremnika goriva, kako bi potvrdili da nisu nastale nikakve pukotine tokom nedavnog testa. Do sada nema nikakvih prijavljenih problema.

Tehničari su također radi na instaliranju zamjenskog ventila za gorivo na jednom od Atlantisova tri glavna motora. Tokom ranijeg testa punjenja goriva, inženjeri su primijetili indikatore da ventil propušta tekući vodik. Puni ponovni test ventila je predviđen za ovaj vikend.

U utorak, NASA-in viši menadžment i čelnici shuttle tima, sastat će se u Kennedy Space Centru da pripreme procjenu za shuttle Atlantis STS-135 misiju. Na tom sastanku, menadžeri će potvrditi datum lansiranja za konačnu shuttle misiju.

NASA je već poslala u mirovinu preostale tri shuttle letjelice ove godine kako bi se otvorio put za novi program usmjeren na misije istraživanja dubokog svemira na asteroid i Mars. Shuttle-ovi Discovery i Endeavour završili su svoje konačne misije ranije ove godine.