Nova letjelica za duboki svemir utemeljena je na Orionu

Kapsula Orion, izvorno dizajnirana za letove astronauta na Mjesec, preživjeli je dio programa Constellation za istraživanja svemira s ljudskom posadom, koji je prošle godine ukinuo predsjednik Barack Obama zbog kašnjenja i prekoračenja proračuna.

Ravnatelj NASA-e Charles Bolden rekao je da će se dizajn Oriona koristiti za izgradnju nove letjelice poznate kao Višenamjensko vozilo s posadom (Multi-Purpose Crew Vehicle – MPCV), koji bi letio u svemir na vrhu masivne rakete-nosača. ‘Predani smo istraživanjima s ljudskom posadom izvan niske zemljine orbite i očekujemo razvoj nove generacije sustava koji će nas odvesti tamo’, rekao je Bolden u priopćenju NASA-e.

On je rekao da je Kongres u zakonu o proračunu NASA-e ‘odredio jasan put da ubuduće prijevoz do Međunarodne svemirske stanice (ISS) predamo našim partnerima iz privatnog sektora, tako da se možemo usredotočiti na istraživanje dubokog svemira’.

Lockheed Martin nastavio je rad na izgradnji svemirske kapsule Orion, koja bi trebala nositi četiri astronauta na 21-dnevne misije u duboki svemir. Za razliku od ‘space shuttle-a’, MPCV je osmišljen kako bi bio ‘10 puta sigurniji tijekom uzlijetanja i ulaska u atmosferu’, istakla je NASA.

Dnevnik.hr