Lunarni blizanci se priremaju za misiju na Mjesec

NASA-blizanci, lunarne sonde stigli su na Floridu i počeli završne pripreme za lansiranje na ljeto. Dvije Gravity Recovery i Interior Laboratory letjelice (Grail) su stigle iz Lockheed Martin Space Systems, Denver na obradu u Astrotech objekat za pripremu svemirskog tereta u Titusville-u, Florida,  u petak 20 maja. NASA in dinamični duo će letjeti oko Mjeseca kako bi odredili strukturu mjesečeve unutrašnjosti od površine do jezgre, a kako bi se bolje razummjela termička evolucija Mjeseca.

“NASA-ini lunarni blizanci su stigli u Cape Canaveral”, rekao je Maria Zuber, glavni istraživač misije, smještene na Massachusetts Institute of Technology, u Cambridgeu. “Samo nekoliko punih mjeseca nas dijeli od misije koja će otkriti detalje ne samo o historiji Mjeseca i Zemlje, nego će pružiti i važne podatke za buduće istraživanja Mjeseca”.

Grail blizanci, poznati kao Gral-a Gral-B, izvađeni su iz svojih kontejnera u ponedjeljak 23 maja. Kasnije ove sedmice, početi će funkcionalna ispitivanja kako bi se provjerilo njihovo zdravstveno stanje, nakon vožnje vojnim avionom iz Kolorada. Tokom sljedeća četiri mjeseca u Astrotech objektu, letjelica će proći završno testiranje, punjenje i pakovanje u platno koje će ih štititi kad ih Delta II letjelice ponesu u svemir. Letjelice će tada biti prevezene na Cape Canaveral bazu i biće ugrađene na vrh rakete koja će ih nositi prema Mjesecu.

United Launch Alliance Delta II Heavy raketa će nositi Gral u svemir i biće lansirana sa k Komplexa-19 u Cape Canaveral na Floridi. Period lansiranja počinje 8. septembra 2011, i proteže se do 19 oktobra. Prostor za lansiranje 8. septembra, biće otvoren u 5:37 PDT (8:37 EDT), a ostaje otvoren do 6:16 PDT (9:16 EDT).

Gral-i gral-B će letjeti u tandemu orbiti oko Mjeseca nekoliko mjeseci da mjere njegovo gravitacijsko polje do najsitnijih detalja. Misija će također odgovoriti na dugotrajna pitanja o Mjesecu, i pružiti naučnicima bolje razumijevanje o tome kako su Zemlja i drugei stjenovite planete u Sunčevom sistemu formirane.

NASA-in Jet Propulsion Laboratory, u Pasadena, Kalifornija, upravlja ovom misijom. Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, je dom glavnog istraživača misije, Marije Zuber. Gral misija je dio Discovery Programa kojim upravlja NASA-in Marshall Space Flight Center u Huntsville-u, Alabama. Lockheed Martin Space Systems, Denver, je izgradio letjelice. Lansiranje letjelica za misiju je odgovornost NASA-Launch Services Programa na Kennedy Space Centru na Floridi. JPL je odsjek California Institute of Technology u Pasadeni.