Naučnici otkrivaju kako bi život izgledao kad bi Zemlja bila duplo veća

Kad bi Zemlja imala dvostruko veći promjer od trenutnog (12.756 kilometara x 2), njena masa bi se povećala osam puta, a gravitacija bi bila dva puta jača.

U skladu s tim parametrima bi se oblikovao i život, pa npr. trenutna tjelesna struktura flore i faune to ne bi mogla podnijeti jer bi biljke i životinje, a tako i čovjek, težili dva puta više. Dakle, drveće poput sekvoja, koliko god bilo veliko, ne bi moglo ostati stajati, otkriva istraživanje naučnika sa Univerziteta Columbia..

Ipak, velike biljke koje teže suncu mogle bi se i dalje razvijati, ali morale bi imati čvršću arhitekturu celuloznih vlakana i ostalog materijala.

Životinje bi opet općenito morale imati znatno deblje noge da bi mogle nositi težinu svojeg tijela, kao što bi i izgled ljudi ovisio o svim evolucijskim izazovima s kojima bi se naši preci morali suočiti u dvostruko većoj sili teže. Teoretski, kada bi naši preci morali trčati brzo i žestoko se boriti, vjerojatno bismo bili jako krupni, kršni i snažni. U suprotnom bismo bili mršavi i vitki, ali opet teži nego danas.

Dnevniavaz.ba

One thought on “Naučnici otkrivaju kako bi život izgledao kad bi Zemlja bila duplo veća

Comments are closed.