Endavour! Konačna granica!

Cape Canaveral, Florida – Šest astronauta koji lete na NASA-in konačni let space shuttle-a Endeavour su ozbiljna grupa, ali oni su pokazali da imaju smisla i za zabavu. Pozirali su za poster u stilu legendarnog Star Trek filma.

Dizajniranje plakata prilagođenih za pojedine misije, a na temelju popularnih filmova je već dugo tradicija posada space shuttle-a.

No, dok su zadnje misije imale plakate filmova “Ocean's Eleven” ili Matrix i Harry Potter, šestočlana STS-134 posada Endeavoura izabrala je nešto malo više „svemirskije“: redizajn postera “Star Trek” iz 2009, u režiji JJ Abramsa.

“To je bila moja ideja!” rekao je stručnjak Endeavour misije Drew Feustel.

Feustel je rekao da je gledao film tokom zadnjeg leta, kada je letio u Atlantisu, u maju 2009 zbog nadogradnje svemirskog teleskopa Hubble.

“Film izašao baš na dan lansiranja smo i bili smo sretni da možemo gledati taj film u orbiti”, rekao je Feustel. “Meni se stvarno svidio i mislim da je prilično dobar.”

Endeavour je STS-134 astronauti su spremni za polijetanje shuttle-a Endeavour u Kennedy Space Centru, u ponedjeljak u 8:56 EDT (1256 GMT). To će biti posljednje putovanje Endeavoura prije nego ode u mirovinu.

Svemir, prava Konačna granica

Feustel je rekao da je predložio najnoviji “Star Trek” film kao temu za STS-134 poster, a ostatak posade se složio.

Ali Feustelov kolega Greg Chamitoff tvrdi drugačije.

“Pokušavao sam se sjetiti čija je to bila ideja, i mislim da bi mogla biti moja”, rekao je Chamitoff u intervjuu.

Bez obzira na inicijatora ideje plakata, posada je jedinstvena iza koncepta.

“Mnogi od nas su ” Star Trek “obožavatelji,” rekao je Chamitoff o Endeavour astronautima.

Plakat prikazuje šest astronauta kako gledaju stoički naprijed, sa licem svakog od njih na pola u sjeni, s tamnom pozadinom i “STS-134” u Star Trek fontu ispod. Na mjestu vođe posade James T. Kirka, zapovjednik Endeavoura Mark Kelly.

“Prilično je dobro poređenje”, rekao je Feustel. “Izgleda prilično cool, i sviđa mi se.”

NASA i “Star Trek”

Plakat nije jedina veza posade STS-134 sa poznatim filmom naučne fantastike.

U maju 2005, stručnjak misije Mike Fincke pojavio se u posljednjoj epizodi u show “Star Trek:. Enterprise” On je posjetio set tokom odmora, zajedno s kolegom astronautom Terry Virtsom, koji se također pojavio u epizodi. Fincke je igrao NX-01 inženjera na izmišljenom svemirskom brodu.

Posada misije Expedition 21 na Međunarodnu svemirsku stanicu (trenutna posada je Expedition 27) također je obukla Star Trek uniforme za plakat svoje misije 2009.

Na svojoj posljednjoj misiji, prije nego ode u mirovinu, Endeavour će posjetiti Međunarodnu svemirsku stanicu da isporuči rezervni hardver i novi 2 milijarde dolara vrijedan astrofizički eksperiment za traganje za egzotičnim česticama.

S druge strane, Kelly i Chamitoff također imaju još jedan plakat sa filmskom temom pod svojim pojasom. Obojica su bili astronauti na STS-124, letu na svemirsku stanicu 2008. Tada je posada izabrala film: “Harry Potter i Red feniksa”. Kelly je komandovao tom misijom na shuttle-u Discovery.

Misija je imala novo ime, prema plakatu? – “STS-124 i Red Discovery-ja”.