Posada Endeavoura testirala odbrojavanje pred posljednji let

Šest astronauta pripremili su space shuttle Endeavour za svoje posljednje putovanje u svemir i prošli su kroz testno pokretanje odbrojavanja 1. aprila u praksi.

Endeavour je postavljen na rampu za svoju konačnu STS-134 misiju 19. aprila. On će nositi veliki astrofizički eksperiment i rezervniu opskrbu Međunarodne Svemirske Stanice.

Ova generalna proba lansiranja zove se testna demonstracija terminalnog odbrojavanja (terminal countdown demonstration test) gdje astronauti vježbaju bijeg iz orbitera u slučaju nužde prilikom pravog odbrojavanja.

“Moja posada i ja smo spremni” rekao je zapovjednik Endeavoura Mark novinarima nakon dolaska na Floridiu u ponedjeljak (29. marta). “Mi vježbamo i znam da su momci uzbuđeni da to urade. TCDT ili terminal countdown demonstration test je izvršenje zadatka i obuka u jednom.”

Kelly i STS-134 posada su na NASA's Kennedy Space Center u Cape Canaveralu na Floridi, gdje Endeavour stoji spreman za lansiranje na rampi 39A za njegov zadnji let.

“Volimo dolaziti i gledati space shuttle”, rekao je Kelly. “To je uvijek uzbudljivo, pogotovo kad su samo tri sedmice do lansiranja.”

Test odbrojavanja 1. aprila je bio odgođen u odnosu na planirani početak ujutro zbog oluje s jakim vjetrovima, kiše i grmljavine. Proba je napokon je počela u 14:00 EDT.

Osim upravljanja prenatrpanim rasporedom shuttle treninga, Kelly je imao vremena da pruži podršku svojoj supruzi, kongresnici Gabrielle Giffords, kroz težak proces oporavka od nedavnog ranjavanja u glavu. Kongrsnica je upucana u glavu u januaru ove godine tokom jednog društvenog događaja.

Kelly se nada da će Giffords dovoljno ozdraviti da doputuje na Floridu sa rehabilitacije u bolnici u Houstonu da ga isprati kasnije ovog mjeseca.
“Mi još uvijek radimo na planovima”, rekao je Kelly. “Još nemamo konačno odobrenje od njenih doktora, ali nadamo se da će ona biti u mogućnosti da doputuje.”