SpaceX pod pritiskom da preuzme ulogu shuttle-a

SpaceX Dragon kapsula

Komercijalni proizvođač raketa SpaceX ubrzano testira svoj novi svemirski brod Dragon kako bi uspio omogućiti posjetu Međunarodnoj svemirskoj stanici na sljedećem pokaznom letu.

Sa gašenjem NASA-inog svemirskog programa, krajem ove godine, pritisak je na za komercijalnim svemirskim kompanijama da nadoknade gubitak Shuttlea, sa sposobnošću nosivosti velikog tereta.

“Imamo vrlo ozbiljnu odgovornost jer se space shuttle približava kraju,” rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX Elon Musk novinarima na 27. Nacionalnom svemirskom simpoziju u utorak (12. aprila). “Ono što nam je rekla NASA je da ako mi ne dođemo do svemirske stanice do kraja ove godine, postoji rizik da će svemirska stanica biti bez posade sljedeće godine. Moramo biti sigurni da ćemo doći do svemirske stanice. To je naš primarni fokus. ”

Demonstracijski SpaceX letovi su dio iz NASA-inog Commercial Orbital Transportation Services programa, koji je osmišljen kao poticaj razvoja privatnih letjelica za prevoz tereta na svemirsku stanicu. Kao dio COTS programa, NASA nudi SpaceX 278 miliona dolara za uspješnu demonstraciju testiranja letjelice koja može izvršiti zadatak.

SpaceX Falcon 9 raketa i Dragon kapsula uspješno su završile prve demonstracijske letove pod COTS programom u decembru 2010. To je prvi put da je komercijalna kompanija lansirala svemirsku letjelicu u orbitu, a onda je sigurno preuzela nakon slijetanja.

Sljedeći test let će se, najvjerojatnije desiti krajem septembra ili početkom oktobra, rekao je Musk.

Bespilotna letjelica Dragon je razvijana kao teretni brod za opskrbu Međunarodne svemirske stanice prema ugovoru sa NASA-om, vrijednom 1,6 milijardi dolara. Ugovor podrazumijeva 12 SpaceX Dragon letova na svemirsku stanicu do 2016.

Na svom prvom pokaznom letu, Dragon kapsula lansirana je u orbitu na SpaceX Falcon 9 vlastitoj raketi 8. decembra, obišla Zemlju dvaput i pala u Tihi ocean.

U svom sadašnjem obliku, Dragon kapsula je isto tako sposobna za normalno slijetanje, rekao je Musk. Iako će takva slijetanja zahtijevati neke naknadne sanacije i rad na pločicama toplinskog štita, kapsula bi trpila opterećenja koje je “manje od opterećenja koja osjete padobranci”, te će se i dalje moći ponovo koristiti, rekao je on.

U konačnici, međutim, SpaceX se nada da će napraviti Dragon, tako da može sletiti vertikalno sa potiskom, slično načinu na na koji je Apollo lunarni modul sletio na Mjesec.

“Dugoročno, naš cilj nije samo da modul sleti, nego da sleti sa potiskom”, rekao je Musk. “Da bi se maksimizirala višekratna upotrebljivost, morate slijetati sa potiskom.”

Osim kompanijinog rada na prevozu tereta, SpaceX podnio prijedlog za NASA-in Commercial Crew Development program za početak razvoja verzije Dragon kapsule koja će nositi ljude u orbitu.

SpaceX je također nedavno najavio da planira razviti novu bespilotnu raketu koja će biti najmoćnija komercijalna raketa ikad izgrađena.

Raketa, nazvan Falcon Heavy,  koju je Musk opisao kao “Falcon 9 sa dva dodatna spremnika”, moći će nositi oko tri puta više mase nego Falcon 9.