Shuttle nastavlja letjeti i u mirovini?

Iako NASA već planira pojedinosti o tome kako penzionisati svoje Space Shuttle-ove,  uključujući najavu da će ove sedmice objaviti koji muzeji će ih dobiti – ponuda za nastavak letenja orbitera kao komercijalne usluge je još uvijek otvorena, čak i na duži period.

United Space Alliance (USA), glavni NASA kontraktor, radi na planu da organizuje komercijalne letove Space Shuttlova Atlantisa i Endeavoura dva puta godišnje uz konstrukciju novog vanjskog spremnika goriva.

Ideja se prvi put pojavila u februaru, ali nije naišla na dobar odziv. Ipak, USA ne odustaje.

“Još nismo gotovi, vjerojatno smo skoro gotovi, ali imamo još jednu priliku, tako da ćemo pokušati još jednom,” rekao je Dan Brandenstein, izvršni potpredsjednik USA i bivši astronaut na 27. Nacionalnom svemirskom simpoziju.

Ideja komercijalnog letenja Space Shuttlea je razmatrana od strane USA u prošlosti, ali predstojeće penzionisanje letjelica ponovo, hitno otvara raspravu.
“Mi smo, otkako je USA je osnovana, te sa različitim stupnjevima entuzijazma, davali prijedlog za komercijalne letove, tako da je ovo stvarno nije ništa novo,” rekla je Virginia Barnes, predsjednik USA i glavni operativni direktor. “Orbiteri odlaze u mirovinu, što nudi alternativu u obliku komercijalnog korištenja.
Novi život za stare shuttle-ove?

Kako sada stvari stoje, nakon što se program space shuttle ugasi, NASA astronauti će morati da se oslanjaju na Ruske letjelice za letove do Međunarodne svemirske stanice,  sve dok nove komercijalne letjelice ne budu spremne i sposobne nositi ljude u zemljinu orbitu. Prijedlog USA je da se orbiteri koriste komercijalno kao dio napora da se izbjegne ili skrati jaz u sposobnosti Sjedinjenih Država da šalje ljude u svemir, nakon konačnog gašenja shuttle misije krajem ove godine.

“Mi bi smo popuniti prazninu i letjeli sa shuttle-ovima još pet godina dok komercijalne kompanije pokažu da oni, u stvari, mogu to učiniti”, rekao je Brandenstein.

Plan je također smanjiti troškove lansiranja i održavanja shuttle-ova privlačeći različite investitore i klijente osim NASA-e, rekao je Barnes. Pojedinosti prijedloga se još uvijek u razvijaju, i Barnes kaže da je plan „blizu slanja u NASA.”

Iako je šef NASA-e Charles Bolden objavio konačnu listu muzeja destinacija za orbitere u utorak (12. aprila), to Barnesa nije obeshrabrilo.
“Nema obveza o vremenu kada će orbiteri biti premješteni, a svakako očekujemo da će naša kompanija biti ta koja će ih pripremiti ih za muzeje i za prijevoz”, rekao je Barnes.

Ipak, unatoč USA-ovom entuzijazmu za ideju, malo je vjerojatno da će biti realizovana.

United Space Alliance je joint venture Boeinga i Lockheed Martina, osnovana je 1995, a njihovi zaposlenici su primarni radnici na NASA-inim letovima shuttle flote.