Odgođeno Endeavourovo posljednje putovanje

NASA je na posljednje lansiranje raketoplana Endeavour pozvala 118 VIP gostiju, uključujući predsjednika Baracka Obamu s obitelji, a agencija je objavila da očekuje i više od 700.000 gledatelja na raznim lokacijama oko Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

Odlukom o odgodi lansiranja raketoplana, odgođen je i jedan očekivani emotivni trenutak za američku javnost – prvo pojavljivanje na javnom događaju kongresnice Gabrielle Giffords, koja je prostrijeljena kroz glavu 8. siječnja u Tucsonu u Arizoni, kada je naoružani napadač ubio šest osoba na njezinom susretu s biračima.

Suprug kongresnice Giffords, NASA-in astronaut Mark Kelly, zapovjednik je šesteročlane posade Endeavoura. Giffords je u četvrtak iz rehabilitacijskog centra u Houstonu, u Teksasu, stigla u Cape Canaveral.

Prvi put lansiran 7. svibnja 1992. godine

Posadu raketoplana Endeavour na misiji STS-134 trebali su činiti zapovjednik Mark Kelly, pilot Gregory Johnson i specijalisti misije Michael Fincke, Greg Chamitoff Andrew Feustel i Roberto Vittori, astronaut Europske svemirske agencije.

Tijekom 14-dnevne misije, Endeavour i njegova posada trebaju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene kao što su tamna materija, antimaterija i slični.

Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. godine a do danas je imao 25 svemirskih misija, na kojima je bilo 148 astronauta. U svemiru je proveo 280 dana, pri čemu je 4.429 puta obletio Zemlju, prevalivši 166, 003.247 kilometara. Na svojim je misijama razmjestio tri satelita, jednom je pristao na svemirsku stanicu Mir i 10 puta na ISS. Nakon posljednje, 26. misije, Endeavour ide u dekomisiju i postat će muzejski izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu.

Program ‘space shuttle’ trebao bi završiti s misijom STS-135 u lipnju ove godine, na posljednjem letu raketoplana Atlantis.

Dnevnik.hr