FOTO: Mliječni put u 37.000 slika!

Nick Risinger, 28-godišnjak iz Seattlea, prešao je preko 96.000 kilometara, od zapadnog SAD-a preko Južne Afrike, kako bi napravio najveću ikad sliku Mliječne staze, piše Wired.

‘Cilj ovoga jest da educira i prosvijetli ljude o skrivenoj ljepoti prirode koja nas okružuje’, ističe Risinger, koji je ovaj projekt počeo u ožujku prošle godine sa šest astronomskih kamera i bratom otišao u pustinju Nevada, kako bi fotografirao noćno nebo. U lipnju, Risinger je dao otkaz na mjesto direktora marketinga u tvrtki u kojoj je radio te se dao u potragu za najmračnijim noćnim nebom koje je mogao pronaći.

Svake noći Risinger i njegov otac napravili bi između 20 i 70 fotografija noćnog neba u dugoj ekspoziciji i u tri spektra boje. ‘Htio sam napraviti nešto što bi predstavljalo pravu sliku kakvu bi mi inače mogli vidjeti, da se posvijetli za 3.000 puta’, pojasnio je Risinger.

Sada planira prodavati rezultat svojeg rada na fotografijama veličine postera i traži kupca za svoje kamere. Posebnih apetita za zaradu nema, a jedino što želi jest učiniti svoj rad dostupnim muzejima, planetarijima, ili ga doraditi tako da se može koristiti u školskim predavanjima.

Dnevnik.hr