“Gagarin” stigao na ISS

Ruski svemirski brod koji nosi ime po, historijski najpoznatijem kosmonautu pristao je na Međunarodnu Svemirsku Stanicu kasno u srijedu (6. aprila) i dopremio tri nova člana posade u orbitalnu laboratoriju.

Sojuz TMA-21 – nazvan “Gagarin” prema Juriju Gagarinu, koji je postao prvi čovjek u svemiru 12. aprila 1961 – uspješno je spojen sa modulom Poisk na ISS – u 19:09 EDT (2309 GMT). Letjelica je krenula sa Baikonur kosmodroma u Kazahstanu 4. aprila, odakle je lansirana sa istog mjesta odakle je krenuo Gagarin na historijski let prije gotovo 50 godina.

“Spojeno i prikopčano – pristajanje potvrđeno”, službeno je objavila NASA kad je “Gagarin” pristao na orbitalnu laboratoriju.

“Gagarin” je lansiran u svemir u ponedjeljak (4. aprila) i ponio je dva kosmonauta i jednog NASA astronauta da se pridruže trojici članova posade koji su već na brodu stanice, zaokruživši lab Ekspedicije 27.

Tri astronauta – NASA-in Ron Garan i ruski Aleksandar Samokutyaev i Andrey Borisenko – također će ostati na kao dio slijedeće misije, Ekspedicije 28.

“To je bilo odličnih par dana i mi smo spremni dati se na posao”, rekao je Garan.

Garan i Samokutyaev će biti inženjeri leta na obje ekspedicije. Borisenko će služiti kao inžinjer letač na Expediciji 27, a kasnije služiti kao zapovjednik ekspedicije 28.

Posada je preplavljena pozivima čestitki iz Rusikog Centra za kontrolu misije u blizini Moskve nakon pristajanje na svemirsku stanicu. Ruski svemirski zvaničnici i porodice astronauta i kosmonauta bili su pri ruci da požele posadi sve najbolje.

“Volimo vas”, rekla je Garanova supruga Karmela, svom suprugu i njegovim saputnicima nakon dolaska na stanicu. “Mi ćemo održavati vatru kod kuće, i dočekaćemo vas sa raširenim rukama na kraju vaše uspješne misije.”

Obilježavanje mnoge prekretnice

Sva tri člana i “Gagarin” će ostati na svemirskoj stanici do septembra, kada će se vratiti na Zemlju. Tako će oni u orbitalnoj laboratoriji proslaviti niz velikih godišnjica letova i događaja.

Tu je 50. godišnjica Gagarinovog leta i 30. godišnjica prvog leta space shuttlea. Obje od tih događaja 12. aprila – Gagarinovu misiju 1961, a shuttle je prvi put lansiran 20 godina kasnije, 1981. Tri nova člana posade će također biti gore za 50. godišnjicu prvog Amerikanca u svemiru – Alana Sheparda, od 5. maja 1961.

Oni će se također oprostiti od NASA programa space shuttle iz laboratorija u orbiti. Letjelica odlazi u mirovinu kasnije ove godine, nakon tri desetljeća službe. Posljednja dva shuttle leta – Endeavour STS-134 i Atlantis ‘STS-135 su planirani za pokret prema stanici u aprilu i junu.

Tri člana posade su već na svemirskoj stanici – kozmonaut Dmitrij Kondratyev, NASA-in astronaut Cady Coleman i europski astronaut Paolo Nespoli – bili su tamo još od decembra. Oni su na rasporedu za povratak na Zemlju sljedećeg mjeseca.