Rusi i Amerikanci grade raketu na nuklearni pogon za let na Mars

Prema riječima uprave Roscosmosa – Ruske svemirske agencije, Rusija, SAD i druge države razgovaralju o suradnji na izgradnji letjelice na nuklearni pogon.

Anatolij Perminov, šef Roscosmosa, rekao je za državnu novinsku agenciju RIA Novosti da se o nuklearnoj letjelici planira se raspravljati s NASA-om 15. aprila. Perminov je dodao da će “zemlje s visokom tehnologijom za proizvodnju reaktora” sudjelovati u razgovorima. U izvještaju se spominje Kina, Francuska, Njemačka i Japan: tehnički Velika Britanija također može napraviti reaktor, ali je njena sposobnost slaba u odnosu na glavne nuklearne igrače,  a njena prisutnost u svemiru čak i slabija.

Perminov je rekao i to da Rusija namjerava završiti svoj dizajn “nuklearnog motora” za upotrebu u svemiru do 2012, te da bi za finansiranje njegove izgradnje trebalo 17 milijardi rubalja (600 miliona dolara). On predviđa da se ovo finansira prvenstveno iz državne nuklearne agencije Rosatom, nego Roscosmos-a. Međunarodnim raspravama sugeriraju da će se financiranje ili u svakom slučaju saradnja također tražiti iz inostranstva.

Nuklearno gorivo ne može da se koristi prilikom lansiranja svemirskog broda sa Zemlje jer može da izloži zračenju posadu i ljude u blizini mjesta polijetanja, ali u Ruskoj svemirskoj agenciji kažu da ionako planiraju upotrebu ovog goriva samo u dubokom svemiru, dok će brodovi biti lansirani standardnim, raketnim gorivom.
I ruski ali i NASA-ini stručnjaci slažu se da je svemirski brod na nuklearni pogon jedino i najbolje rešenje za tako daleka putovanja jer je nemoguće drugačije dopremiti gorivo u svemir. To je dugotrajno rješenje za kretanje u dubokom svemiru i brži način za putovanje. Naravno, nikako za lansiranje jer je opasno kako zbog zračenja, tako i zbog otpada koji kruži svemirom u blizini planete.

Ruski plan o izgradnji svemirskog broda na nuklearni pogon potpuno se razlikuje od dosadašnje strategije ove zemlje u okviru svemirskog programa. Rusija trenutno šalje ekipe na Međunarodnu svemirsku stanicu koristeći rakete stare preko 40 godina. Za ovu godinu najavljivali su početak istraživanja jednog od Marsovih mjeseca, satelita Fobosa, (što je odloženo), a Ruska svemirska agencija je planirala osmatračke misije na Mjesec i Mars, ali datum polaska nikad nije preciziran.