Nakon deset godina putovanja: Historijsko spuštanje na površinu komete

Letjelica Rozeta Evropske svemirske agencije (ESA) sprema se na svoj finalni poduhvat. Nakon 10 godina putovanja do komete 67P/Churyumov-Gerasimenko sutra se sprema za historijski poduhvat.

U srijedu, 12. novembra u 10:03 sati, mali lender Fila (Philae) odvojit će se od letjelice Rozete (Rossette) i krenuti u dugo očekivanu misiju, prvo meko spuštanje ljudske letjelice na površinu komete. Mjesto za spuštanje je dobilo i svoje ime – Agilkia. Agilkia je ostrvo na Nilu u južnom Egiptu na koje su mnogobrojne važne građevine, među njima i čuveni hram boginje Izis, preseljene sa drugog ostrva File tokom izgradnje Asuanske brane.

Trenutno se obje letjelice nalaze na oko 22,5 km od “prljave lopte” kako astronomi nazivaju jezgra kometa.

Kako nam je rekao Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion Sarajevo,”površina svake komete je veoma gruba i nije idealno mjesto za spuštanje. Fila će trebati mnogo sreće da ne sleti na neku stijenu od smrznutog materijala koji gradi ova tijela”.

Nakon dodira sa površinom Fila će ispaliti harpun koji će je vezati za tlo jer mala gravitacija komete ne može da je zadrži. Nakon toga, brojni uređaji ove male laboratorije započet će važna mjerenja i istraživanja jer se radi o tijelu koje je starije od Zemlje.

Slijetanje koje će biti praćeno od 14 sati po našem vremenu možete gledati na ovom linku.

Klix.ba