Pet ciljeva misije: Traže se ideje koje ne premašuju milijardu dolara

Jupiterov mjesec Europa jedan je od najvećih prioriteta NASA-e u daljenjem istraživanju Sunčevog sustava. Sada žele organizirati robotsku misiju na Europu i traže ljude s idejama za istu.

Europa je Jupiterov mjesec kojeg je otkrio još Galileo, a otkako je otkriven ne prestaje iznenađivati i zapanjivati astronome diljem svijeta. Vjeruju kako taj mjesec ispod ledene površine skriva veliki ocean, a u njemu i potencijalan život izvan Zemlje. Europa je najizgledniji kandidat upravo za taj scenarij u Sunčevom sustavu.

‘Ovo je prilika da čujemo što misle kreativni timovi diljem svijeta kako možemo ostvariti maksimum znanosti uz minimalan trošak’, pojasnio je John Grunsfeld iz NASA-e, a prenosi io9.com.

Cilj je razmotriti ideje čiji budžet ne premašuje milijardu dolara. ‘Nagon za istraživanjem Europe potaknuo je ne samo znanstveni interes, nego i genioznost inženjera i znanstvenika s inovativnim konceptima’, rekao je Grunsfeld.

NASA ima pet ključnih ciljeva koje će misija morati ispuniti:

1. Otkriti veličinu oceana i njegov odnos s unutrašnjosti mjeseca Europa
2. Okarakterizirati ledeni omotač i bilo kakvu vodu ispod površine, uključujući i njihovu heterogenost te otkriti prirodu izmjene vode između oceana i površine
3. Otkriti detalje o površini mjeseca, kemijski sastav, s posebnim naglaskom na mogućnost naseljavanja
4. Razumjevanje nastanka krajolika na površini, uključujući mjesta trenutne i prijašnje aktivnosti
4. Razumjevanje svemirskog okruženja Europe te njezine interakcije s magnetosferom Jupitera

Dnevnik.hr