Najveći udarni krater na Zemlji otkriva tajnu staru 2 milijarde godina

‘Ovo je otkriće od iznimne važnosti za poznavanje naše povijesti’, tvrde znanstvenici.

U srcu južnoafričkog kratera Vredefort, najstarijeg i najvećeg udarnog kratera na svijetu, geolozi su otkrili kamenje za koje se dugo vjerovalo da je odavno nestalo.

Geolozi smatraju kako su pronašli kamenje za koje se mislilo da je odavno nestalo, otkriveni su najmlađi ostaci najstarijeg i najvećeg kratera koji je udario Zemlju, piše Huffington post.

U srcu južnoafričkog kratera Vredefort, najstarijeg i najvećeg udarnog kratera na svijetu, geolozi koji proučavaju to područje, su otkrili kamenje za koje se dugo vjerovalo da je odavno nestalo.

U još ne objavljenom istraživanju geolozi navode da se u unutrašnjosti kratera nastalog prije 2,02 milijarde godina, navodno nalazi upečatljivo kamenje zeleno-crne boje, za koje vjeruju kako su ostaci magme koja ga je nekada ispunjavala.

Vredefort se nalazi na sjeveru južnoafričke pokrajine Free State, trenutnog je promjera od 50 kilometara, te je ujedno najveći krater nastao tijekom udara meteorita na Zemlji.

‘Procjenjuje se da je meteorit bio promjera čak 10 kilometara i da je efekt udara bio toliko jak da je nastao krater dug 320, širok 140 i dubok 40 kilometara, čak deset puta dublji od Grand Canyona’, objašnjava Desmond Moser, geolog sa Zapadnog sveučilišta u Ontariju u Kanadi.

Udar meteorita istopio je Zemljinu koru, stvorivši jezero magme.

‘Ovo je otkriće od iznimne važnosti za poznavanje naše povijesti jednako kao i za objašnjavanje strukture Vredeforta’, rekao je Matthew Huber, autor još jedne studije koja otkriva tajne ovag kratera, geolog sa Sveučilišta u Bruxellesu.

Objava rezlutata istraživanja geologa najavljena je do kraja mjeseca, a ono što će otkriti, najavljuju, promijenit će naš pogled na svijet.

Dnevnik.hr