Pokrenuta akcija za obnovu opservatorija na Trebeviću

Mostarka Tea Temim, dr. astrofizike, koja je zaposlena u Američkoj svemirskoj agenciji (NASA) zajedno sa društvom Orion pokrenula je globalnu kampanju čiji je cilj sakupljanje novca za obnovu astronomskog opservatorija koji se nalazi na Trebeviću.

Ljubitelji astronomije iz BiH su, nažalost, uskraćeni za mogućnost posmatranja nebeskih tijela, zvijezda, sistema, planeta i drugih objekata i procesa u svemiru. Ipak, na popularizaciji astronomije, pogotovo među mlađom populacijom, neprestano radi Astronomsko društvo Orion.

Upravo zbog toga pokrenuta je globalna akcija s ciljem sakupljanja sredstava za obnovu opservatorija Čolina kapa na Trebeviću.

“Preko stranice Indiegogo pokrenuli smo kampanju čiji je cilj prikupljanje sredstava za osnovni rad Astronomskog društva u naredne dvije godine. Time bismo se mogli koncentrirati na traženje sredstava (EU i slično) za konačnu obnovu opservatorija. Odziv naših prijatelja, poštovalaca astronomije iz svijeta, je za sada zadovoljavajući”, istakao je Muhamed Muminović, predsjednik Oriona.

On je istakao da je Orion, uprkos nedostatku opservatorija i instrumenata, odlučio pokrenuti aktivnosti koje ne koštaju mnogo, a ipak daju korisne naučne podatke. Postavili su tri videokamere, u Sarajevu, Gradačcu i na Pelješcu.

“Kamere svake vedre noći snimaju nebo kako bi registrirale prelet meteora. Tokom polugodišnjeg probnog rada snimili smo blizu 6.000 orbita ovih tijela koja mogu da padnu i na tlo (primjer je nedavni pad velikog meteorita u Čeljabinsku). Do sada smo uspjeli snimiti eksplozije dva izuzetno sjajna meteora bolida. Za postavljanje kamera koristimo meteorološke stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda, jer su neophodni internet i nadzor nad uređajem kako bi se program mogao sprovoditi”, naveo je Muminović.

Iz AD Orion pozvali su sve koji su u mogućnosti da im pomognu kako bi se finansirao rad društva i u konačnici obnovio opservatorij koji je u ratu potpuno uništen.

Akcija traje do 18. januara 2014. godine.

Više informacija dostupno je na Facebook stranici ili ovdje.

Klix.ba