NASA u orbitu šalje novu generaciju TDRS-a

Američka svemirska agencija lansirala je raketu Atlas 5 koja će u Zemljinu orbitu postaviti prvi iz nove generacije NASA-inih telekomunikacijskih satelita kojima će se koristiti Međunarodna svemirska postaja, svemirski teleskop Hubble, te druge svemirske letjelice.

Raketa Atlas 5 lansirana je iz baze američkih zračnih snaga u Cape Canaveralu, nedaleko od NASA-inog svemirskog centra Kennedy, a riječ je o prvom od 13 planiranih lansiranja s tog uzletišta ove godine.

Pošto se satelit TDRS (Tracking and Data Relay Satellite) nađe u orbiti 35.900 km iznad Zemljine površine, priključit će se mreži od sedam satelita koji prate lansiranja sa Zemlje, te osiguravaju komunikaciju s ISS-om, Hubbleom i drugim svemirskim letjelicama.

Prije nego je prva generacija TDRS-a lansirana 1983. godine, NASA se oslanjala na telekomunikacije smještene na površini Zemlje, te povremeno na zrakoplove i brodove, što je bilo skupo i ne odviše efikasno.

Tri satelita druge generacije lansirana su od 2000. do 2002. godine, a u srijedu je lansiran prvi od tri planirana satelita treće generacije, koji će postupno zamijeniti zastarjele dijelove mreže koju čini šest aktivnih i jedan rezervni satelit.

Dnevnik.hr