NASA želi uhvatiti asteroid te na njemu napraviti svemirsku postaju!

Bijela kuća, odnosno njezin ured za znanost i tehnologiju uzet će tu ideju NASA-inih stručnjaka u obzir u idućih nekoliko tjedana. Riječ je o projektu vrijednom 1,6 milijardi dolara, a ukoliko dobije zeleno svijetlo, bit će to prvi put u povijesti da čovjek pomiče nebesko tijelo u svemiru, prenosi Daily Mail.

Izvještaj izvedivosti projekta napravili su znanstvenici Kalifornijskog instituta tehnologije (Caltech) te u njemu pojasnili kako sve to planiraju izvesti.

Takozvana ‘kapsula za hvatanje asteroida’ bila bi lansirana Atlas V raketom u svemir i usmjerena prema asteroidu, koji bi u tom trenutku prolazio između Zemlje i Mjeseca. Jednom kad bi letjelica prišla blizu asteroidu, otpustila bi vreću koja bi se obavila oko asteroida i koja je posebnom užadi povezana s kapsulom.

Po uspješnom hvatanju, kapsula bi upalila svoje motore te njima zaustavila asteroid te ga dovela u gravitacijski neutralan položaj. Tako bi se dobila stacionarna baza, s koje bi ubuduće mogle kretati istraživačke misije diljem Sunčevog sustava.

Asteroid u pitanju, velik je kao dva autobusa i težak 500 tona. U NASA-i vjeruju kako je on izvediv u idućih 10 do 12 godina, no odbili su dati službeni komentar, jer su još uvijek u fazi pregovora s Bijelom kućom.