Želite li znati gdje se nalazi Međunarodna svemirska stanica

Povodom dvanaestogodišnjice početka boravka i rada prvih astronauta na ovoj svemirskoj stanici, NASA je pokrenula servis pod imenom “Spot the Station”, koji vam šalje poruku kada se stanica nalazi iznad vašeg doma. Kada znate gdje da gledate, svemirsku stanicu je moguće vidjeti čak i golim okom.

“Zaista je nevjerovatan osjećaj vidjeti svemirsku stanicu kako prelijeće preko vašeg doma i shvatiti da su ljudi izgradili ovu kompleksnu strukturu u Zemljinoj orbiti, a koja se može vidjeti golim okom ukoliko znate gdje da gledate. Mi na svemirskoj stanici radimo naučne eksperimente koji poboljšavaju život na Zemlji i koji omogućavaju buduće istraživanje svemirskog prostranstva”, kazao je William Gerstenmaier, NASA-in saradnik za istrađivanje i operacije u svemiru.

Stanicu je najlakše vidjeti tokom zore i sumraka. Kada je nebo čisto, stanica izgleda kao veća tačka svjetla koja se kreće jako brzo. “Spot the Station” računa udaljenost stanice od oko 4.600 lokacija na Zemlji i ažurira informacije nekoliko puta u toku sedmice.

Ukoliko se želite prijaviti za ovaj servis, to možete učiniti ovdje.

Klix.ba