Prva komercijalna raketa poletjela ka MSS-u

Raketa Falcon sa teretnom kapsulom Dragon, lansirana je pola sata iz ponoći po srednjoevropskom vremenu. Ona će na MSS isporučiti 400 kilograma hrane, odjeće, materijala za eksperimente i rezervnih dijelova za posadu od šest astronauta.

Ovo je prvi let kalifornijske kompanije SpaceX za američku agenciju NASA, koja pokušava uključiti privatni sektor u poslove transporta do niže Zemljine orbite i nazad.

Kompanija SpaceX dobila je ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara za snabdijevanje MSS-a, nakon što je NASA prošle godine penzionisala svoju flotu svemirskih šatlova.

Prvi let uslijedio je poslije usješnog testiranja kapsule Dragon u maju, kada se ona spojila sa MSS i vratila na Zemlju, prenio je BBC.

NASA je sklopila ugovor i sa privatnom kompanijom OSC i nada se da će i ona uskoro početi da prevozi teret do orbitalne stanice.

Ova kompanija uskoro će testirati svoju raketu Antares, a potom obaviti let sa robotskom letjelicom Cygnus. Ukoliko ta proba bude uspješna, OSC će od NASA-e dobiti ugovor vrijedan 1,9 milijardi dolara.

NASA planira da na kraju prepusti privatnim firmama i posao prijevoza astronauta do MSS-a i nazad.ž

Klix.ba