Naučnici razvili vučne zrake

Profesor David Grier i njegov student David Ruffner su izjavili da su razvili tehnologiju iz “Zvjezdanih staza”, popularne naučnofantastične serije, ali na minijaturnoj skali. Naime, u ovoj seriji je svemirski brod Enterprise uz pomoć zrake svjetla vukao druge brodove.

Međutim, ova tehnologija je sve do sada bila van dohvata fizičara.

Grier i Ruffner su objavili svoj rad u kojem opisuju tehnologiju koja može vući čestice prema izvoru svjetlosti. Već od ranije je poznato da svjetlost može gurati objekte i to svojstvo je baza ideje o solarnim jedrima, ali postići da svjetlost nešto vuče prema sebi je mnogo teže.

Vučna zraka koju su razvila ova dvojica fizičara se bazira na jednom kineskom istraživanju koje je objavljeno prošle godine i koje se fokusiralo na jednu vrstu lasera nazvanog Bessel zraka, a koji emituje svjetlost u vidu koncentričnih krugova.

Fizičari su koristili dvije Bessel zrake projektovane jednu pored druge kroz mikroskop, a uz pomoć leće su im mijenjali ugao dok se nisu preklopile. Varijacijama faza dviju zraka, ova tehnika je zarobila česticu u pokretni hologram, koji su oni nazvali optička pokretna traka, što je omogućilo kretanje u tri dimenzije.

Ipak, ove zrake trenutno mogu samo pomjerati mikroskopske čestice. Naučnici su vučnu zraku demonstrirali pomjeranjem mikroskopskih sfera silicija sa površine vode na udaljenost od 30 mikrometara.

Klix.ba