NASA oko Zemlje otkrila skrivene portale prema Suncu!

Tzv. X-točke ili elektronske difuzijske regije pomažu u prijenosu magnetskog polja sa Sunca prema Zemlji, pojasnio je fizičar Jack Scudder sa Sveučilišta u Iowi.

U biti, ovi portali pomažu u prijenosu tona i tona nabijenih čestica koje ‘teku’ od Sunca i stvaraju sjeverna i južna polarna svjetla (aurore) i geomagnetske oluje. ‘To su mjesta gdje se magnetsko polje Zemlje povezuje s magnetskim poljem Sunca, stvarajući neisprekidani put koji vodi od našeg planeta do sunčeve atmosfere udaljene 150 milijuna kilometara’, kazao je Scudder.

Ti portali okružuju Zemlju na udaljenosti od 15.000 do 50.000 kilometara gdje geomagnetsko polje susreće solarne vjetrove. Otkrili su ih NASA-ina letjelica Themis i ESA-ine sonde Cluster.

‘Magnetski portali su nevidljivi, nestabilni i nedostižni. Otvaraju se i zatvaraju bez upozorenja i ne postoje nikakvi putokazi koji bi nas uveli’, kazao je Scudder te dodao kako su neki minijaturni i nestaju gotovo odmah, a drugi su veliki i prilično stabilni.

NASA će 2014. godine lansirati novu misiju – četiri letjelice će kružiti oko Zemlje kako bi locirale, a potom i proučile X-točke.

Dnevnik.hr