Na Merkuru snimljen Mickey Mouse

Messenger je prva svemirska letjelica koja je u orbiti Merkura. Iz NASA-e poručuju da je ova revolucionarna misija znanstvenicima dala podatke o topografiji planeta, ali i podatke o strukturi jezgre planeta, piše L.A. Times

Morate priznati da je obris velikih okruglih ušiju i šiljaste brade poprilično upečatljiv. Prema NASA-i , fotografija je snimljena pod kutom te je zbog toga bačena sjena na reljef u obliku Mickey Mousea. Sličnost s popularniim likom iz crtića je očita, no jasno je da je riječ samo o dubokom tlu.

Messenger napravi desetke tisuća slika Merkura u nastojanju da se izradi karta planeta. 100.000 fotografija je snimljeno do 3. svibnja, a to nije bio lagan zadatak. Naime, zbog spore rotacije planeta i njegove blizine Suncu, morao se dizajnirati poseban sustav za prikupljanje ovih slika.

‘Trebali smo smisliti sustav koji će biti u mogućnosti zabilježiti sva potrebna opažanja ovog planeta, koji će moći održati toplinske sigurnosne uvjete, a da se ne ugrozi sigurnost letjelice’, rekao je inženjer Ed Hawkins.

Znanstvenici su morali čekati sve do 2008. godine, kada je Messenger napravio svoj prvi prelet Merkura, tek tada su bili sigurni da će sistem i kamera raditi onako kako su se nadali, a danas nove fotografije stižu svakodnevno.

Dnevnik.hr