U raketi SpaceX lansirano i 15 učeničkih snova

Program studentskih svemirskih eksperimenata (SSEP), koji je u junu 2010. godine pokrenuo Nacionalni centar za edukaciju o Zemlji i svemiru (NCESSE) u saradnji sa NanoRacksom, LLC, je važan program Inicijative za nauku, tehnologiju, inžinjerstvo i matematiku (STEM), koja učenicima pruža priliku da dizajniraju i osmisle eksperimente koji će biti izvedeni u orbiti Zemlje, prvo prilikom posljednje faze leta svemirskog šatla, a kasnije i na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Lansiranje rakete Falcon obilježava početak nove ere komercijalnog svemirskog transporta. U početku će se raditi samo misije dostave zaliha, a kasnije će početi i transport astronauta.

Neki od učeničkih projekata, koji će biti urađeni u svemiru, su efekt mikrogravitacije na antibakterijsku otpornost P. aeruginose, kako paratiroidni hormoni utječu na promjene koštane mase u mikrogravitaciji, efekt artrobaktera na brzinu raspadanja polietilena u mikrogravitaciji, Escherichia coli u mikrogravitaciji…

Za prvu misiju na ISS, 41.200 učenika je dobilo priliku da osmisle eksperimente koji će biti urađeni na ISS-u. Komsija je primila 779 projekata, od kojih su 382 ušla u uži izbor, piše Forbes.

Klix.ba