Nešto ometa orbite objekata u Kuiperovom pojasu…

Predaleko da bi ga se jednostavno uhvatilo teleskopima, potencijalni neviđeni planet, čini se, manifestira svoju prisutnost ometajući orbite objekata Kuiperovog pojasa, ističe Rodney Gomes, astronom iz brazilskog nacionalnog opservatorija u Rio de Janeiru.

Kuiperov pojas sastoji se od relativno malih ledenih objekata, uključujući i nekoliko patuljastih planeta, koji se nalaze dalje od Neptunove orbite.

Jednom smatran devetim planetom Sunčevog sustava, patuljasti planet Pluton, za primjer, jedan je od najvećih objekata Kuiperovog pojasa, promjera 2.300 kilometara. Svake godine astronomi otkriju nove objekte u tom pojasu, koji imaju promjer više stotina kilometara.

Oko pola tuceta tih objekata, uključujući udaljeno tijelo poznato kao Sedna, pokazuje čudne orbite, s obzirom na one gdje bi se trebali nalaziti, prema postojećim modelima za izračun orbita u Sunčevom sustavu.

“Smatram kako postoji nekoliko objašnjenja za te nepredviđene orbite”, istaknuo je Gomes tijekom prezentacije svoje studije na sastanku Američkog astronomskog društva u Timberline Lodgeu u Oregonu, a prenosi National Geographic.

“Najlakše objašnjenje je planetarna masa, planet koji se nalazi daleko u orbiti oko Sunca, ali je dovoljno masivan da ima gravitacijski utjecaj na objekte u Kuiperovom pojasu”, smatra Gomes.

Gomes je analizirao orbite 92 objekta iz Kuiperovog pojasa te ih usporedio s računalnim modelom koji ima zacrtane predviđene orbite tih objekata. U jednadžbu je dodao, jednom dosad neviđeni planet, a drugi put je podatke obradio bez tog planeta.

Bez nepoznatog planeta, šest objekata, koji su pokazivali čudne orbite, u računalnom modelu nemaju istovjetne putanje, no kad je Gomes u jednadžbu dodao nepoznati planet, orbite su se poklopile.

Gomes smatra kako, prema njegovim izračunima, na rubu Sunčevog sustava postoji planet veličine Neptuna (oko četiri puta veći od Zemlje), koji je udaljen oko 225 milijardi kilometara od Sunca, što je 1.500 puta veća udaljenost od Sunca, nasuprot udaljenosti zemlje od Sunca.

No isti bi rezultat dao i planet veličine Marsa, s vrlo izduženom orbitom, koja ga mjestimice približava na 8 milijardi kilometara od Sunca.

Zapravo, pronalazak tog planeta predstavlja pravi izazov za znanstvenike. Kao prvo, planet je možda iznimno taman, a Gomesove simulacije ne daju nikakav trag gdje bi se on mogao nalaziti unutar Sunčevog sustava.

Dnevnik.hr