Međunarodnoj svemirskoj postaji prijeti ‘nevidljivi’ neprijatelj

Dvadeset i šest nekontroliranih mikro organizama otkriveno je na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Mnogi od njih zapravo su bezazleni, a neki su sposobni izazvati ozbiljnu štetu. jedno je svima zajedničko, a to je da nitko nema predodžbu na koji će način ti mikrobi mutirati u svemiru.

“Imali smo isti problem na svemirskoj postaji MIR, a sad ga imamo i na ISS-u. Mikroflora napada stanicu i ti organizmi korodiraju metal i polimere te mogu prouzročiti kvar na opremi”, pojasnio je Anatolij Grigorijev, potpredsjednik Ruske akademije znanosti, a prenosi Interfax.

Unatoč velikim mjerama opreza , većina mikroba slučajno završi na ISS-u tako da dođe zajedno s teretom sa Zemlje. Jedna od ranih ruskih posada na stanici tako je nehotice oslobodila gljivicu, koja se kasnije proširila čitavom stanicom.

Jedan od modula ISS-a koji zadaju posebne brige jest Zarya, prvi modul ISS-a koji je lansiran još 1998. godine. No mikrobi ne prijete samo trupu ISS-a, već i samoj posadi. “Nekontrolirana manipulacija bakterijama može izazvati infekcije među posadom”, istaknuo je Grigorijev.

Kako moduli stare, tako se i problem s mikro organizmima uvećava s vremenom. Za ISS se očekuje kako će biti u funkciji najmanje do 2020. godine.

Nekoliko eksperimenata već je pokazalo kako posebno otporne bakterije mogu u ekstremnim uvjetima otvorenog svemira izdržati dugo vremena, a ruski znanstvenici vjeruju kako je riječ o godinama.

Trenutno se na ISS-u čiste sve površine anti bakterijskim sredstvima, ali rukom je nemoguće doprijeti do svih prljavih površina.

Dnevnik.hr