U našoj galaksiji nalaze se desetine milijardi nastanjivih planeta!

Znanstvenici su otkrili najmanje 100 takozvanih super-Zemlja planeta unutar 30 svjetlosnih godina, odnosno 288 bilijuna kilometara od Sunca. Rezultati su istraživanja zvijezda, takozvanih crvenih patuljaka, koje čine četiri na svakih pet zvijezda u našoj galaksiji, prenosi Telegraph.

Autori studije procjenjuju kako svaka ta zvijezda ima i veliki kameni planet u ‘nastanjivoj zoni’, na kojem bi mogla postojati i tekuća voda. Tamo gdje ima vode, ima i života, no znanstvenici ipak ističu kako postojanje vode ne znači nužno i da se život razvio na nekom planetu.

‘Baš zato što su crveni patuljci toliko česti u našoj galaksiji, a ima ih oko 160 milijardi, to nas je navelo na zapanjujući zaključak kako postoji na desetke milijardi super-Zemlja, ako samo u obzir uzmemo Mliječnu stazu’, rekao je dr. Xavier Bonflis, s instituta Grenoble u Francuskoj.

Studijom je obuhvaćen uzorak od 102 crvena patuljka, u čijim orbitama i njihovoj ‘nastanjivoj zoni’ je pronađeno 9 super-Zemalja – planeta čija masa je do 10 puta veća od Zemljine.

Zona u kojoj su temperature na toj razini da pogoduju postojanju vode u tekućem stanju na planetima, nalazi se puno bliže zvijezdi (u ovom slučaju crvenom patuljku), nego što je Zemlja udaljena od Sunca. No, baš kao i Sunce, tako i crveni patuljci izbacuju solarne baklje, čiji je učinak na te planete kudikamo razorniji, nego što je to u slučaju solarnih baklji koje stignu do Zemlje pa je i život na takvim planetima više ugrožen.

Dnevnik.hr