Ruski ciljevi do 2030. Mjesec, Mars, Venera i Jupiter

Roskosmos ne odustaje od istraživanja drugih planeta i predviđa niz misija radi produbljene studije Mjeseca s robotima (uključujući donošenje na Zemlju uzoraka tla), Venere i Jupitera’, piše Komersant pozivajući se na svemirsku strategiju Roskosmosa do 2030.

Prema tom dokumentu koji je predan vladi prošlog tjedna, Roskosmos namjerava prije 2030. izvesti ‘nadlijetanje Mjeseca s ljudima nakon čega bi poslao kozmonaute na njegovu površinu i potom ih vratio na Zemlju’, dodaje se u dnevniku.
‘Osim toga, Roskosmos u suradnji sa stranim partnerima namjerava razmjestiti na Marsu mrežu trajnih znanstvenih postaja’, ističe Kommersant. Ruska svemirska agencija namjerava izgraditi novu raketu Angara, svemirski brod za letove s astronautima, i zamijeniti sovjetske tehnologije koje se trenutno još uvijek koriste i koje su imale puno problema prošle godine.

Kozmodrom Vostočni na ruskom Dalekom istoku trebao bi biti spreman za lansiranje satelita 2015. Rusija će do 2015. ulagati u nabavu strane tehnologije kako bi modernizirala sektor, a onda bi se već 2020. okrenula prvenstveno ruskim komponentama.

Dnevnik.hr