Pogledajte Merkur golim okom!

Planet Merkur jedan je od pet najsjajnijih u Sunčevom sustavu, kojeg je najteže vidjeti golim okom, prenosi portal space.com. Tijekom godine, međutim, postoje periodi kada ga je iznenađujuće lako vidjeti.

Merkur često zovu ‘donji planet’, jer je njegova orbita bliža Suncu od one našeg planeta, a uvijek se pojavljuje u istom pravcu kao i Sunce, pa ga je malo ljudi vidjelo golim okom. Ipak, nije baš tako teško uočiti ga na vedrom nebu, samo treba znati gdje gledati.

Prilika da se najmanji planet Solarnog sustava promatra golim okom, pojavit će se u periodu od 22. veljače do 12. ožujka, pored Venere i Jupitera. Prvo treba uzeti u obzir da, kada ispružite ruku (u ovom slučaju prema zapadu), vaša šaka ima oko 10 stupnjeva u širini, pa može poslužiti kao parametar za procjenu stupnja, bilo horizontalno, bilo vertikalno.

Oko pola sata nakon zalaska Sunca 22. veljače, kada će biti prva prilika da se vidi Merkur, pogledajte oko 10 stupnjeva ulijevo od pravca zapada (270°) i šest stupnjeva iznad horizonta i vidjet ćete Merkur i Mjesec. Naravno, pogled će biti još bolji ako imate dalekozor. Ukoliko nebo bude vedro, Merkur će se vidjeti bez problema.

Merkur će na najistočniju točku doći 5. ožujka, kada će biti 18 stupnjeva istočno od Sunca. To će ujedno biti najbolje prikazivanje Merkura na istoku u 2012. godini.

Dnevnik.hr