Otkriven vodeni svijet

“GJ 1214b ne podsjeća ni na jednu poznatu planetu. Veliki dio njene mase čini voda “, izjavio je vođa međunarodnog tima astronoma Zakora Berta sa Centra za astrofiziku” Harvard-Smithsonian “.

Egzoplaneta GJ 1214b otkrivena je još 2009. Veća je oko 2,7 puta od Zemlje u promjeru i teža skoro sedam puta. Vodeni svijet orbitira oko crvenog patuljka tokom 38 sati, na udaljenosti od te zvijezde od oko dva milijuna kilometara, sa temperaturom procijenjenom na 230 stupnjeva Celzijusovih.

Znanstvenici su potom 2010. izmjerili atmosferu GJ 1214b i zaključili da se uglavnom sastoji od vode. Međutim, to se može objasniti i prisustvom magle u atmosferi ove egzoplanete.

Berta i njegov tim znanstvenika su promatrali vodeni svijet Hablov teleskopom, kada se našao ispred svoje zvijezde. Tijekom takvog prolaska, svjetlost zvijezde se filtrira kroz atmosferu planeta, ukazujući na mješavinu plinova.

“Koristimo se habla izmjeriti infracrvenu svjetlost tokom zalaska sunca na ovom svijetu”, objasnio je Berta.

Magla je mnogo transparentnija na infracrvenoj svjetlosti nego na vidljivom svjetlu, pa se ovakvim promatranjem može vidjeti razlika između magličaste i atmosfere ispunjene parom.

Znanstvenici su otkrili da je spektar GJ 1214b bezbojan u širokom rangu valnih dužina ili boja. Mjerenja uz pomoć Habla ukazuju da je riječ o gustoj atmosferi vodene pare.

S obzirom da su masa i veličina vodenog svijeta već poznate, astronomi su izračunali njenu gustoću, od svega oko dva grama po kubičnom centimetru. Gustoća vode je oko gram po kubičnom centimetru, dok je prosječna gustoća Zemljine atmosfere 5,5 grama. Ovo govori da GJ 1214b ima mnogo više vode od Zemlje i mnogo manje stenja.

Unutarnja struktura egzoplanete, shodno tome, trebalo bi da je veoma drugačija od našeg svijeta.
“Visoke temperature i tlakovi formiraju egzotične materijale, poput ‘vrelog leda'ili” supertečne vode’, supstance koje su za nas totalno vanzemaljske “, rekao je Berta.

 Stručnjaci smatraju da se GJ 141b formirao dalje od svoje zvijezde, gdje je bilo mnogo leda, i da se u ranoj povijesti sustava pomjerio ka njegovoj sredini. Tijekom tog procesa, trebalo je proći kroz zonu oko zvijezde gdje je život moguć, gdje bi temperature na površini bile slične Zemljinoj. Koliko dugo je vodeni svijet boravio u toj zoni, nije poznato.

GJ 1214b je lociran u sazvježđu Zmijonosca, na “svega” 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Samim tim je prvi na listi kandidata stručnjaka američke i europske svemirske agencije NASA i ESA za proučavanje svemirskim teleskopom James Web, čije je lansiranje planirano krajem ovog desetljeća.

Blic.rs