NASA spala na niske grane: Gube novac, prestiž i partnere

Novi američki proračun, koji je donesen u ponedjeljak zakinuo je sve, no posebno teško je u NASA-i. Imali su pet svemirskih misija na visokoj razini u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), no morali su odustati od njih u posljednjih godinu dana.

Novim proračunom NASA-in budžet smanjen je za dodatnih 20 posto. Velike misije poput ExoMars, koju su pokrenuli s ESA-om, morali su napustiti i odgoditi tek ta 2016. i 2018. godinu, prenosi popsci.com.

NASA je u situaciji da sada mora donijeti odluku biti integralni dio novih svemirskih misija, ili ih promatrati s margina. S obzirom na njihove nove prioritete, određene oskudnim budžetom, njima je trenutno svejedno, jer novaca ionako neće biti.

Obamini savjetnici više ne žele, kako su istaknuli, trošiti dolare i u Europi, i na domaćem terenu, kad mogu surađivati na većini svemirskih misija i za uloženo dobiti veći rezultat. No, Bijela kuća i Kongres NASA-i šalju ovakvim odlukama vrlo nejasne poruke, a jedini efekt koji postižu jest da tu agenciju čine trenutno izrazito nepouzdanom za suradnju.

Svaki put kad NASA prepusti teret troškova i primat misije Europi, ujedno gubi i na prestižu. U konačnici, to bi ih moglo koštati gubitka ključnog partnera u istraživanju svemira.

Dnevnik.hr