Znate li kako je NASA spriječila astronaute da psuju na Mjesecu?

Astronauti 60-ih godina prošlog stoljeća su svi bili cool i smireni. Većina su ih bili oženjeni, obiteljski ljudi koji idu u crkvu. NASA je tada ulagala velike napore da imidž njihovih astronauta ostane ‘čist’. No, u nesvakidašnjim situacijama i oni bi reagirali ljudski, uz pokoju psovku, zaboravljajući da prijenos njihova boravka na Mjesecu ide uživo u cijelom svijetu.

Neke od ‘verbalnih ispada’, poput onog Toma Stafforda na Apollu 10, bilo je lako ‘pokriti’. Naime, četiri dana, četiri sata i 44 minute nakon lansiranja, Stafford i pilot lunarnog modula Gene Cernan krenuli su lunarnim modulom Snoopy u lunarnu orbitu. Pilot zapovjednog modula John Young je ostao na servisnom modulu Charlie Brown. Kada je Snoopy ušao u mjesečevu orbitu i Stafford i Cernan su fotografirali površinu Mjeseca. U jednom trenutku Stafford je prepoznao krater Censorinus A. ‘Imam ovdje Censorinus A’, kazao je Stafford svijetu. ‘Veći je od gov**(shit)’. 

Šokirani reporter koji je slušao prijenos okrenuo se prema astronautu Jacku Schmittu. ‘Što je pukovnik Stafford upravo rekao?’ a Schmitt je brzo ‘pokrio’ kolegu: ‘Rekao je, evo Censorinusa, veći je od Schmitta’.

To je tada bio izoliran incident, no neke je astronaute bilo puno teže cenzurirati. Jedan je posebno imao lošu naviku psovanja što je za NASA-u predstavljalo velik problem. Dok cijeli svijet gleda kako astronauti hodaju po površini Mjeseca kako su mogli biti sigurni da jedna od njegovih kletvi neće biti u prijenosu? U pripremi za njegovu misiju NASA je astronauta – hipnotizirala. U glavu su mu ‘usadili’ ideju da radije – pjevuši. Iako se hipnotizirani astronaut nikad nije imenovao samo je jedan stalno pjevušio kada bi išao po mjesečevoj površini. Transmisije zapovjednika Petea Conrada isprekidane su pjevušenjem ‘dum de dum dum’ i ‘dum do do do do’ što ga čini najvjerojatnijim kandidatom.

Dnevnik.hr